Nieuws

Yentl en de Boer winnen de Annie M.G. Schmidtprijs 2020

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur, is zojuist toegekend aan het lied Het is begonnen van Yentl en de Boer. Het lied is afkomstig uit het theaterprogramma De Kampvuursessies. De tekst werd geschreven voor de Avond van de Kleinkunst en is een antwoordlied op het bekende nummer Het is over van Annie M.G. Schmidt.

Tweede keer
Yentl Schieman en Christine de Boer ontvingen uit handen van jurylid Cor Bakker in Kunststof Maandag op NPO Radio 1 en NPO2 Extra een bronzen büste van Annie M.G. Schmidt – ontworpen door Frank Rosen – en een geldbedrag van 3.500 euro. Het is de tweede keer dat Yentl en de Boer de Annie M.G. Schmidtprijs winnen. Ik heb een man gekend werd in 2014 bekroond als beste theaterlied.

Jury lovend over winnende lied
De jury onder leiding van Jacques Klöters prijst de kwaliteit van Het is begonnen: “Een lied dat muzikaal uitzonderlijk mooi is, goed in elkaar zit, een briljant uitgangspunt heeft. Het wilde een antwoord zijn op een bekend lied en het werd een klein kunstwerk.” De jury bestond uit Cor Bakker, Rutger de Bekker, Hanneke Drenth, Jacques Klöters (voorzitter) en Jeanine la Rose.

Kunststof Maandag en Op1
Vanaf 19.30 zijn de winnaars te gast bij Kunststof Maandag dat wordt uitgezonden op NPO Radio 1 en NPO2 Extra. Om 22.20 uur voeren de winnaars hun winnende lied uit bij Op1 (NPO 1).

29e uitreiking
De Annie M.G. Schmidtprijs bekroont een tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest van het beste Nederlandstalige theaterlied van het voorgaande jaar. Vanwege de Corona maatregelen kon de uitreiking helaas niet plaatsvinden in Theater Bellevue. Gekozen is voor een uitreiking in Kunststof Maandag. De criteria zijn vanwege de Corona pandemie versoepeld. Ook nummers die in try-out programma’s zijn uitgevoerd konden worden ingestuurd.
De Annie M.G. Schmidtprijs is voor de 29ste keer uitgereikt.

De genomineerden waren
Jan Beuving (tekstschrijver en uitvoerend artiest) en Tom Dicke (componist en pianist)
De begrafenis van de waarheid

Lisa Loeb (tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest)
Mijn Odyssee

Eva van Manen (tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest)
Omdat We Verdergaan

Flip Noorman (tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest)
De Traditie

Rosa da Silva (tekstschrijver en uitvoerend artiest) en Daniël Lohues (tekstschrijver en componist)
Als het zover is

Yentl en de Boer (tekstschrijvers, componisten en uitvoerend artiesten)
Het is begonnen

Eerdere winnaars
Eerdere winnaars zijn onder meer Alex Klaasen, Jan Beuving, Wende, Kiki Schippers, Brigitte Kaandorp, Theo Nijland en Jeroen van Merwijk.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop