Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Maart 2017

2

maart
2017

Nominaties Annie M.G. Schmidtprijs 2016 bekend

De nominaties voor de Annie M.G. Schmidt Prijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, zijn bekend. Juryvoorzitter Jacques Klöters onthulde op donderdag 2 maart 2017 de genomineerden voor de prijs in het NPO Radio 1 – programma Kunststof. De Annie M.G. Schmidtprijs is de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige kleinkunstlied van het voorafgaande seizoen.

De zes genomineerde liedjes en bijbehorende tekstdichters, componisten en uitvoerenden zijn:

lied tekstdichter componist uitvoerende
Solidariteit Jan Rot Jan Rot Jan Rot
Moeder Alex Roeka Alex Roeka Alex Roeka
Wonderlijk Frans Mulder Bernd van den Bos Simone Kleinsma
Als Tijd Niet Bestaat Flip Noorman Flip Noorman Flip Noorman
Er Spoelen Mensen Aan Kiki Schippers Kiki Schippers &
Rolf Verbaant
Kiki Schippers
SM-Lied Maarten Ebbers Maarten Ebbers Maarten Ebbers

De bekendmaking van de winnaar en de bijbehorende uitreiking van de prijs vindt plaats op zondag 9 april in Theater Bellevue te Amsterdam. De uitreiking is onderdeel van de uitgebreide feestelijke festivaleditie AKF Deluxe. Het Amsterdams Kleinkunst Festival bestaat dit jaar 30 jaar. De Annie M.G. Schmidtprijs wordt voor de 25e keer uitgereikt.

De Annie M.G. Schmidtprijs heeft sinds 2016 een nieuwe opzet waarmee de organisatie de positie van het Nederlandstalige kleinkunstlied wil verstevigen. Met de zes nominaties wordt weer bevestigd hoeveel mooie liedjes er worden geschreven, en laten we graag zien dat er veel (jonge) kleinkunsttalenten op hoog niveau excelleren.

Tijdens de uitreiking worden de zes genomineerde liedjes ten gehore gebracht, waarna de voorzitter van de vakjury bekendmaakt welk lied wordt bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs 2016. De winnaar ontvangt een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen en een bedrag van 3.500 euro. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Doris Baaten (actrice/zangeres), Hijlco Span (programmamaker/presentator Volgspot), Anne van Rijn (cabaretière/zangeres/ theatermaakster) en Martijn Breebaart (pianist/componist). Zij reiken de prijs uit aan zowel de tekstdichter als de componist en uitvoerend artiest van het winnende lied. De presentatie van deze feestelijke middag is in handen van Jelle Kuipers.

De afgelopen paar jaar wonnen:
Jan Rot met ‘Stel dat het zou kunnen…’ (2015), Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014), Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013), Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012), Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011).

Voor meer informatie over de Annie M.G. Schmidtprijs:
www.anniemgschmidtprijs.nl
www.amsterdamskleinkunstfestival.nl/programma