Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

April 2014

6

april
2014

Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers winnen Annie M.G. Schmidtprijs 2013

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, is toegekend aan Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers voor hun lied Mijn Kind. De prijs werd uitgereikt door radiomaker en televisiepresentator Frits Spits in het Amsterdamse Theater Bellevue.

De Annie M.G. Schmidtprijs werd 22 jaar geleden ingesteld om de schrijver, componist en uitvoerder van het beste lied te bekronen dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater. De prijs – 3.500 euro en het bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt gemaakt door Frank Rosen – is beschikbaar gesteld door Buma Cultuur. De jury van dit jaar bestond uit componist Cor Bakker, zangeres Marjolijn Touw, schrijver en cabaretier Frans Mulder en Jacques Klöters (voorzitter).

De jury bekroont met Mijn Kind een lied “dat van een grote schoonheid is” en spreekt over een lied met overpeinzing, zielsbiecht en een betekenis die ons tot intieme vrienden maakt. Mijn Kind is een lied dat uit de samenwerking is ontstaan van drie mensen, een drie-eenheid van tekstschrijver Peer Wittenbols, componist Mike Roelofs en vertolker Gerard van Maasakkers. Mijn Kind is volgens de jury “een subtiele verwoording van gemis, van een verlangen naar iets wat er niet is, van een fantaseren over hoe het zou zijn als het er wel was.”

De zanger/muzikant Gerard van Maasakkers werkt sinds kort samen met platenmaatschappij Excelsior Recordings. Excelsior-voorman Frans Hagenaars liet weten dat “het een oude wens is om met Gerard samen te werken.” Begin maart verscheen de nieuwe live plaat “ALLEZ”, waar alle opnamen van de liedjes uit het theaterprogramma waaronder ook het winnende lied Mijn Kind opstaan.

De middag in Theater Bellevue werd gepresenteerd door Jelle Kuiper. Voorafgaand aan de uitreiking werd er een gastoptreden verzorgd door het Zweeds-Nederlands gezelschap De Andersons. Roel Dullaart en Anna Ågren vormen samen de kern van de theatergroep. Na de prijsuitreiking bracht Gerard van Maasakkers het winnende lied ten gehore.

De uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs is tevens de start van de zevenentwintigste editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tijdens het festival wordt onder meer een hommage gebracht aan Freek de Jonge (ma 7 april – DeLaMar Theater) en vinden de halve finales en finale plaats van het Concours om de Wim Sonneveldprijs (18, 19 en 21 april in theaters Bellevue en DeLaMar).