Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Januari 2019

19

januari
2019

Pop stipendium voor Thomas Azier

Thomas Azier krijgt het Cultuurfonds Pop Stipendium 2019. Met dit stipendium van 10.000 euro wil het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks een veelbelovend popartiest of popband bekronen en stimuleren zich verder te ontwikkelen.

Azier kreeg het stipendium uitgereikt op ESNS (Eurosonic Noorderslag) in Groningen, op zaterdag 19 januari, door René Paas, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen.

Juryrapport
Thomas Azier won van de twee andere genomineerden, Sevdaliza en Jett Rebel, omdat: “Wij in zijn droom geloven om toe te werken naar een show van wereldformaat, met als uiteindelijk doel het Olympia in Parijs. Zijn plan is creatief en realistisch en we hopen dat de bijdrage van het Cultuurfonds hem net dat laatste financiële zetje kan geven richting die overweldigende show van Nederlandse bodem, mét het cachet van la belle France”, aldus de jury.

Wereldsteden
De in Friesland opgegroeide Thomas Azier (1987) reist en zwerft het liefst over de wereld om tot zijn succesvolle melodieuze electropop nummers te komen. Hij houdt van de eenzaamheid van wereldsteden als Tokio, Abidjan, Berlijn en Parijs. Geïnspireerd door zijn muzikale helden Serge Gainsbourg, David Bowie en Nick Cave neemt hij zijn nummers daar in hotelkamers op.

Albums
Azier woonde zeven jaar in Berlijn waar hij zijn debuutalbum ‘Hylas’ releaste en vervolgens vier jaar in Parijs waar hij zijn plaat ‘Rouge’ (2017) uitbracht. Beide albums werden beloond met een Edison. Hij werkte samen met onder meer Diplo en Stromae en speelde op festivals als Best Kept Secret, Lowlands, Eurosonic/Noorderslag en Montreal Jazz. Het album ‘Rouge’ werd vorig jaar genomineerd voor een 3FM Award. Eind vorig jaar kwam ook zijn derde album ‘Stray’ uit.

Jury
De Pop Stipendium artiesten zijn genomineerd op voordracht van Edwin van Andel (programmeur Pop, Jazz en Wereldmuziek bij het Concertgebouw, dj), Imke Loeffen (talentmakelaar Gelderse podia, popmuzikant) en Joey Ruchtie (programmeur De Oosterpoort/boeker Eurosonic Noorderslag).