Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Oktober 2016

14

oktober
2016

Programma uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2016 bekend

Op woensdag 7 december 2016 ontvangt bassist en improvisator Wilbert de Joode de Buma Boy Edgar Prijs 2016. Deze belangrijkste Nederlandse prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers, een geldbedrag van € 12.500 en een door de winnaar zelf samengestelde concertavond in het Bimhuis.

Het programma van 7 december biedt een mix van lang bestaande groepen en nieuwe verbanden waarin Wilbert de Joode speelt. Improviseren is de rode draad. Centraal staan twee groepen die voor De Joode als improvisator essentieel zijn.

Trio Kaufmann/Gratkowski/deJoode (resp. piano, altsaxofoon/klarinet, contrabas) improviseert al 14 jaar als een driekoppig organisme, waarbij het gemeenschappelijk vormgevoel de bron is voor ultieme instant composing. Er is niets vastgelegd of voorbereid; zonder enige afspraak wordt nieuwe muziek gemaakt, met grote klankrijkdom en harmonische subtiliteit.

Het Ab Baars Trio (met rietblazer Ab Baars, drummer Martin van Duynhoven en Wilbert de Joode op bas) speelt eigen composities van Baars waarbinnen het improviseren volkomen logisch en onontkoombaar is. Met deze unieke flexibele en dynamische ritmesectie levert dat poëtische klankbeelden op. Voor de gelegenheid is de jonge Poolse pianiste Marta Warelis uitgenodigd om met het trio mee te spelen.

Naast deze twee trio’s heeft Wilbert de Joode een aantal geestverwanten uitgenodigd: Peter van Bergen en Tobias Delius op saxofoon/klarinet, Ada Rave op saxofoon en Michael Vatcher en Onno Govaert op drums. Op verschillende momenten van de avond staan uitzonderlijke combinaties op het podium, met 3 drummers of 5 saxofonisten tegelijk. De avond wordt afgesloten met een stuk door alle musici samen.

De presentatie van de avond is in handen van Vera Vingerhoeds.
VPRO Vrije Geluiden zal verslag van de avond doen op NPO Soul & Jazz en op www.vrijegeluiden.nl.
Kaartverkoop bij het Bimhuis gaat van start op 13 oktober 2016.

De Buma Boy Edgar Prijs
De Buma Boy Edgar Prijs wordt uitgereikt aan een musicus die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De organisatie van de prijsuitreiking en de daaraan verbonden concertavond ligt in handen van de Stichting Boy Edgar Prijs in samenwerking met het Bimhuis.

De prijs is geïnitieerd in 1963 onder de naam Wessel Ilckenprijs en werd in 1980 omgedoopt tot Boy Edgar Prijs. Vanaf 1992 ging de prijs verder als VPRO Boy Edgar Prijs. Sinds 2014 heet de prijs Buma Boy Edgar Prijs. De Buma Boy Edgar Prijs 2016 wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Buma, door Sena, door North Sea Jazz en door het Bimhuis. VPRO Vrije Geluiden is mediapartner.