Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Mei 2013

21

mei
2013

Samenwerking Buma Cultuur en Wereld Muziek Concours Kerkrade

Buma Cultuur is partner geworden van het WMC Kerkrade. Daarmee wil Buma Cultuur componisten uit de Nederlandse HaFaBra-industrie behulpzaam zijn om hun repertoire nog breder onder de aandacht te brengen, zowel nationaal als internationaal.
Het Wereld Music Concours is het grootste internationale evenement in de wereld voor blaasmuziek en vindt één keer per 4 jaar plaats in Kerkrade. Er zijn wedstrijden voor blaasorkesten en marching/showbands in diverse samenstellingen alsmede voor slagwerkensembles; een uitgebreide concertreeks, als ook vele clinics en seminars. Het WMC trekt iedere editie zo’n 250 deelnemende blaasorkesten vanuit de hele wereld en er komen zo’n 500.000 blaasmuziekliefhebbers op af. Deze editie van WMC Kerkrade vindt plaats van 4 t/m 28 juli.

Frank Helmink, directeur Buma Cultuur, is verheugd op deze samenwerking: “Het past helemaal binnen ons beleid om zo breed mogelijk aanwezig te zijn op de Nederlandse componisten, tekstdichters en uitgeversmarkt. Daar waar we op een efficiente en collectieve manier kunnen helpen Nederlandse muziek meer te laten horen, willen we er zijn. Op diverse vlakken zijn we zeer actief zoals bijvoorbeeld in de dance-scene met het Amsterdam Dance Event, in de pop met Eurosonic Noorderslag en nu dus ook in de HaFaBra-wereld met het WMC in Kerkrade.”
Reg van Loo voorzitter van de stichting WMC reageert eveneens positief: “Met Buma Cultuur aan boord geven we wederom aan dat we nog steeds op de goede weg zijn. Het is niet alleen dat Buma Cultuur ons financieel ondersteunt, maar we gaan ook echt activiteiten organiseren waar alle partijen hun voordeel mee kunnen behalen.”

De samenwerking zal concreet bestaan uit een diversiteit aan activiteiten. De verplichte concertwedstrijden van de 250 internationale orkesten zijn uitgebreid met Nederlands repertoire. Simpelweg betekent dit dat buitenlandse orkesten Nederlands repertoire verplicht dienen te spelen in de Concertwedstrijden tijdens het WMC in Kerkrade.

Daarnaast is er ook een nieuw seminar tijdens het event, waarbij Nederlandse componisten en dirigenten nationale composities intensief belichten aan de decisionmakers uit de internationale blaasmuziek. De Buma International Round Table seminar zal worden geleid door enkel prominenten uit de Nederlandse blaasindustrie.
Ook zal Buma Cultuur behulpzaam zijn bij de stimulering van jong Nederlands blaastalent, en daarbij op diverse manieren en hun voorlichting geven over wat Buma is en hoe daarmee om te gaan. Onlangs was prinses Maxima nog aanwezig bij een bijeenkomst van het WMC waarbij jong blaastalent de volle aandacht kreeg.

Voor deze jonge talenten zal een evenement worden georganiseerd, waarbij nieuw speciaal geschreven repertoire ten gehore zal worden gebracht.

Meer informatie vindt u op de website van WMC Kerkrade: www.wmc.nl