Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Juni 2017

23

juni
2017

Succesvolle 11e editie van inJazz & Martin Fondse winnaar van de Buma Boy Edgarprijs 2017

De 11e editie van het grootste Nederlandse jazznetwerkevenement werd op vrijdag 23 juni door ruim 450 (inter)nationale professionals bezocht. Overdag was er een conferentieprogramma vol panels, workshops en netwerksessies in LantarenVenster. In de avonduren, op 22 en 23 juni, vond het gratis toegankelijke festivalgedeelte van inJazz plaats. Ruim 30 veelbelovende acts uit binnen- en buitenland wisten de bezoekers in LantarenVenster en Kantine Walhalla te verrassen met hun performances.

Drukbezochte netwerksessies bij inConference
Op vrijdag 23 juni startte de conferentie met een bijzondere keynote. Een interview met Michelle Kuypers van Mojo Concerts door John Murph van Downbeat Magazine. De volle zaal luisterde aandachtig naar het verhaal van de programmeur van het North Sea Jazz Festival. Ook de internationale panels vielen in de smaak bij de bezoekers. Professionals uit Engeland, Duitsland, België en Frankrijk deelden hun geheimen van de jazzscene over de grens. Hoogtepunt van de conferentie was het Matchmaking programma. De zalen waren bij allebei de sessies afgeladen. Labeleigenaren, managers, muzikanten, journalisten en festivalorganisatoren gingen één-op-één met elkaar in gesprek. Het panel over livestreaming bij festivals en evenementen werd live uitgezonden via Facebook. Binnen slechts enkele minuten ging de uitzending de wereld over en ontstond er via de comments interactie met de aanwezige panelleden. Bij het workshopprogramma zaten de bezoekers op het puntje van hun stoel. Vooral bij de workshop ‘Know your rights’ door Bindu de Knock van Crosslink Legal werd fanatiek meegetikt op tablets en in notitieblokjes geschreven. De conferentie in LantarenVenster werd bezocht door ruim 450 professionals.

inFestival line-up vol talentvolle acts
Het festivalprogramma van inJazz vond plaats op donderdagavond 22 en vrijdagavond 23 juni. Meer dan 30 talentvolle bands uit binnen- en buitenland bestormden de podia in LantarenVenster en Kantine Walhalla. De organisatie ontving eerder dit jaar een recordaantal aanmeldingen van Nederlandse bands voor het festivalprogramma. Uit de 200 inzendingen werden ruim 20 bands geselecteerd. Zo brachten de Hammond-sounds van BRUUT! het publiek al snel aan het dansen en veroverden de passionele composities van de BvR Flamenco Big Band vele harten. Internationale partners waaronder het EFG London Jazz Festival, Gent Jazz en het Trondheim Jazz Festival presenteerden dé band van het moment uit hun land. Zo brachten Nérija (GB), hoera. (BE) en Lukas Zabulionis (NO) het publiek in vervoering. Ook een selectie masterstudenten van de Nederlandse conservatoria gooiden hoge ogen. Drummer Sun-Mi Hong, aangeraden door het Conservatorium van Amsterdam, wond de bezoekers om haar vinger.

Bekendmaking winnaar Buma Boy Edgar Prijs 2017
Aan het eind van het conferentieprogramma op vrijdag 23 juni vond traditiegetrouw een bijzonder moment plaats. De winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, werd bekendgemaakt. De prijs is dit jaar toegekend aan pianist, blazer, componist en arrangeur Martin Fondse. Onderdeel van de prijs is een door Fondse zelf samen te stellen concertavond op 6 december 2017 in het Bimhuis. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd. Eerder die dag, tijdens de conferentie, ging Martin Fondse in gesprek met hoornist Morris Kliphuis over jazzcomposities. Dit naar aanleiding van de compositieopdracht die dit jaar door het North Sea Jazz Festival verstrekt is aan Morris Kliphuis.