Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Juni 2018

29

juni
2018

Succesvolle 12e editie inJazz met ruim 300 netwerksessies en 40 (inter)nationale showcases

inJazz, een initiatief van Buma Cultuur, vormde op 28 en 29 juni de officiële aftrap van North Sea Round Town en twee weken jazz in Rotterdam. Tijdens de conferentie voor (inter)nationale jazzprofessionals stonden spraakmakende panels op het programma. Ook werd de winnaar van de prestigieuze Buma Boy Edgar Prijs 2018 aangekondigd: pianist en componist Jasper van ’t Hof. In de avonduren op 28 en 29 juni barstte het festivalprogramma los met een keur aan (inter)nationale aanstormende én gevestigde artiesten.

inConference met meer dan 300 netwerksessies
Meer dan driehonderd ontmoetingen tussen muzikanten, programmeurs, labels en media vonden plaats tijdens de conferentie in LantarenVenster. Van muzikanten die hun demo lieten horen aan een label tot programmeurs die tips uitwisselden. Zowel de Matchmaking Sessions als de Jazz Pitch waren volgeboekt. Ook tijdens de dertien spraakmakende panels en presentaties werd veel kennis gedeeld. Zo schetste het panel ‘Jazz in Italy’ de situatie in het land met twintig autonome culturele regio’s en de complexe Italiaanse structuur van overheidssubsidies in de jazzsector. Andere interactieve panels waren ‘Gender & Jazz: Towards closing the gender gap’, ‘Who needs a label? Do It Yourself!’ en ‘Experts on Export’. De conferentie werd dit jaar bezocht door 580 professionals met een recordaantal aan buitenlandse bezoekers uit o.a. Italië, Oostenrijk en Zwitserland.

Knallend én dromerig inFestival
Ruim veertig bands uit binnen- en buitenland veroverden vele harten op donderdagavond 28 en vrijdagavond 29 juni. Verdeeld over podia in LantarenVenster, Kantine Walhalla en The Warehouse speelden zij voor een gemixt publiek van lokale muziekliefhebbers en (inter)nationale jazzprofessionals. Van opzwepende en knallende improvisaties tot dromerige sferen met o.a. Niels Broos & Jamie Peet, Woody Black 4, Sanne Huijbregts, Holler My Dear, Sun-Mi Hong Quintet, Hobby Horse en 3Times7. Nieuw dit jaar was het Dutch World Stage in samenwerking met World Music Forum NL en Fonds Podiumkunsten. Geprogrammeerd waren Lingua Franca Ensemble, Shishani & The Namibian Tales, Noam Vazana en Tabanka.

Buma Boy Edgar Prijs 2018 voor Jasper van ’t Hof
De Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan pianist/toetsenist en componist Jasper van ’t Hof. De bekendmaking vormde de afsluiting van jazznetwerk- en showcase evenement inJazz in het Rotterdamse LantarenVenster. Onderdeel van de prijs is een door Van ’t Hof zelf samen te stellen concertavond op 6 december 2018 in het Bimhuis. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van €12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd. Uit het juryrapport: “Jasper van ’t Hof verdient de prijs voor zijn imposante oeuvre, het resultaat van vijftig jaar professioneel musiceren. Zowel op piano als achter synthesizer en andersoortige keyboards heeft Van ’t Hof zich al decennialang als een genre-overstijgend instrumentalist en componist bewezen.”