Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Juni 2019

28

juni
2019

Succesvolle 13e editie inJazz vol internationale highlights

inJazz, een initiatief van Buma Cultuur, vormde op 27 en 28 juni de officiële aftrap van North Sea Round Town en twee weken jazz in Rotterdam. Tijdens de conferentie voor (inter)nationale jazzprofessionals stonden spraakmakende panels, presentaties en aankondigingen op het programma. Ook werd de winnaar van de prestigieuze Buma Boy Edgar Prijs 2019 bekendgemaakt: saxofonist en componist Jasper Blom. In de avonduren op 27 en 28 juni barstte het festivalprogramma los met een keur aan (inter)nationale aanstormende én gevestigde artiesten.

Internationale conferentie met focus op eilanden
Internationale muzikanten, programmeurs, labels en media vonden elkaar tijdens de ‘uitverkochte’ Matchmaking Sessions en deelden tips & tricks en de laatste stand van zaken in jazzland tijdens presentaties. Het omvangrijke inJazz conferentieprogramma in LantarenVenster stond dit jaar in het teken van eilanden over de hele wereld. Van IJsland tot de Balearen en van Kaapverdië tot Cyprus. Wat maakt eilanden zo bijzonder? In het panel ‘No scene is an island’ deelden de eilanders prachtige verhalen en inzichten over leven en werk in een geïsoleerde muziekscene. Ook een populair onderdeel was de ‘Elevator Jazz Pitch’ waar muzikanten met korte presentaties streden om de inJazz inCentive, een samenwerking met Berthold Records. De prijs van €1.000,- om vrij te besteden is toegekend aan de Italiaanse en in Brussel woonachtige muzikant Gabriele di Franco. De conferentie werd dit jaar door ruim 500 professionals uit binnen- en buitenland bezocht.

Avontuurlijk festival met meer dan 40 live-acts
Meer dan 40 bands uit binnen- en buitenland veroverden vele harten op donderdagavond 27 en vrijdagavond 28 juni. Steeds meer muziekliefhebbers weten de weg te vinden naar de inJazz podia in LantarenVenster en Kantine Walhalla en dit jaar de nieuwe locaties Room Mate Bruno en Foodhallen Rotterdam. Daar speelden de artiesten voor een gemixt publiek van lokale jazzfans en (inter)nationale jazzprofessionals. Van opzwepende en knallende improvisaties tot kalme, haast hypnotiserende tonen door onder meer Teus Nobel | Liberty Group, Myrthe van de Weetering, LoLanders (GB/NL), Scott McLemore 4tet (IS), Agnes Gosling 4tet, ODELION ORCHESTRA en Daahoud Salim Quintet.

Aankondiging 12 Points Festival en Sound Out
Tijdens het conferentieprogramma van inJazz vonden een aantal belangrijke presentaties plaats. Aan het begin van de middag kondigde het Ierse Improvised Music Company de geselecteerde artiesten aan voor het 12 Points Festival dat op 25 t/m 28 september in het BIMHUIS plaatsvindt, met ondersteuning van Dutch Performing Arts. Geselecteerd zijn: Kasia Pietrzko Trio, Xavi Torres, Family Band, Robocobra Quartet, Katu Kaiku, Sketchbook Quartet, Filippo Vignato Trio, Trio Heinz Herbert, IKARAI, JUNO, No Tongues en The Brums. Het BIMHUIS organiseert in samenwerking met Dutch Performing Arts het randprogramma ORANGE LINE. Hiermee presenteren ze zes Nederlandse, veelbelovende acts die aan het begin van hun internationale carrière staan. Later tijdens de inJazz conferentie kondigde ook Sound Out de geselecteerde artiesten aan die in 2019 en 2020 aansluiten bij hun platform. Dit is een netwerk voor ontwikkeling en begeleiding voor jazz en geïmproviseerde muziek. Geselecteerd zijn: Aviva Endean (klarinet), Benedikt Wieland (bas & elektronica), Inge Thomson (zang & accordeon), Joanna Duda (piano & elektronica), Lucia Cadotsch (zang), Morris Kliphuis (hoorn), Ramon Landolt (keyboard) en Resina, alias Karolina Rec (zang & cello).

Buma Boy Edgar Prijs 2019 voor Jasper Blom
De Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan saxofonist en componist Jasper Blom. Dit werd bekendgemaakt tijdens het conferentieprogramma van inJazz in Rotterdam. Jasper Blom (Geldrop, 1965) geldt als een van de belangrijkste tenor- en sopraansaxofonisten uit de Nederlandse jazzscene en streeft als componist naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek. Uit het juryrapport: “Hij doet niets uit effectbejag en gaat al dertig jaar lang heel integer zijn eigen gang in diverse stromingen binnen het jazzidioom. Zijn toon wordt nooit echt ruig maar is altijd spannend en enerverend, als een warme wervelwind waarvan je niet weet wat het gaat opwoelen.” Onderdeel van de prijs is een door winnaar Jasper Blom zelf samen te stellen concertavond op 4 december 2019 in het BIMHUIS. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500,- en een bronzen sculptuur van Jan Wolkers, worden overhandigd.

inJazz 2020
Ook volgend jaar opent inJazz de twee weken jazz in Rotterdam met een enerverende tweedaagse. Op donderdag 25 en vrijdag 26 juni 2020 vindt de 14e editie van het grootste jazz netwerk- en showcase-evenement plaats op diverse locaties in Rotterdam. Het evenement bestaat uit een festival voor muziekliefhebbers en een conferentie voor internationale jazzprofessionals.