Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

December 2014

29

november
2014

Succesvolle eerste editie Buma Classical Convention

De eerste editie van het nieuwe evenement voor klassieke muziek in Nederland, de Buma Classical Convention, is vanavond afgesloten met de uitreiking van de Edisons Klassiek tijdens de Edison Philharmonic Jukebox in TivoliVredenburg Utrecht. In de afgelopen twee dagen was dit de plek waar de klassieke muziek in Nederland even centraal stond in een conferentie en festival in één; ruim 40 klassieke muziek optredens, 50 sprekers op de conferentie, 500 mensen uit de klassieke muzieksector die bijeenkwamen en 3000 festivalbezoekers die konden grasduinen langs een doorsnede van de klassieke muziek in Nederland. Ruim 5000 mensen schommelden op het Neude op de twaalf schommels van ‘Wannaplay?’ een installatie waaruit, door te schommelen, Nederlandse klassieke composities klonken.

Directeur van de Buma Classical Convention Kik Eveleens spreekt van een droomstart voor het gloednieuwe evenement: “Het evenement heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Het was fantastisch om te zien hoe de gehele sector voor het eerst bij elkaar kwam en met elkaar naar de toekomst keek. Wat mij betreft heeft de klassiek muzieksector bewezen sterker te zijn dan ooit te voren.”

Uitreiking Edisons Klassiek
Het Radio Filharmonisch Orkest nam de Oeuvreprijs in ontvangst van de burgemeester van Utrecht en kreeg een staande ovatie van het publiek. Violist Daniel Hope ontving een speciale Edison uit handen van de presentator van de avond, Frank Lammers. Ook Igor Levit kreeg van Lammers zijn Edison voor het beste debuutalbum. De Edison Philharmonic Jukebox wordt morgen, 30 november, om 13.00 uur uitgezonden bij de NTR op NPO 2.

De sector van de klassieke muziek bijeen
De eerste dag van de Buma Classical Convention stond in het teken van de conferentie. Het was voor het eerst dat de sector van de klassieke muziek bijeenkwam in één evenement. Men kon niet alleen netwerken, ook waren er vele sprekers, workshops, pitches, presentaties en showcases.