Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Februari 2016

15

februari
2016

Verrassende winnaars, nieuwe categorieën

De derde editie van de Buma Awards uitreiking, waar Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers worden geëerd, heeft vanavond een aantal verrassende winnaars opgeleverd. De bij het grote publiek onbekende Martijn Konijnenburg won een Buma Award voor het best verkochte nummer in de categorie Nationaal, dankzij de hitsingle ‘Firestone’ die hij voor Kygo schreef. Afrojack werd onderscheiden voor ‘Hey Mama’ dat hij samen met David Guetta tot een wereldhit maakte. Buma Cultuur kende een Gouden Harp toe aan Duncan Stutterheim en er was een Lifetime Achievement Award voor Boudewijn de Groot. De Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter ging naar Herman van Veen.

In de feestelijk aangeklede Studio 21 in Hilversum werden dit jaar door presentator Erik de Zwart ook prijzen uitgereikt in drie nieuwe categorieën: Vormgeving Radio, Vormgeving TV en de Buma Classical Award. Deze gingen respectievelijk naar componisten Diederick Huizinga, Martijn Schimmer en Jacob ter Veldhuis.

Buma Cultuur directeur Frank Helmink: “Het exportsucces van de Nederlandse muziek gaat verder dan Dance en Rock. Nederland heeft muzikale talenten die ook op andere gebieden in binnen- en buitenland zeer succesvol zijn. Zo wordt bijvoorbeeld de audiovormgeving die Martijn Schimmer voor The Voice heeft gemaakt, in meer dan 150 landen gebruikt en kan iedereen die naar 3FM luistert, wel de jingles meeneuriën van Diederick Huizinga. Jacob ter Veldhuis, over onze grenzen beter bekend als ‘JacobTV’, maakt eigenzinnige klassieke composities waarmee hij in binnen- en buitenland al jaren veel succes heeft. Ons inziens alle reden om voor deze componisten een Buma Award in het leven te roepen.”

Jeroen Rietbergen was één van de vele prominente gasten die bij de Buma Awards uitreiking aanwezig waren. Hij kreeg voor de tweede keer op rij voor Gooische Vrouwen 2 een Award in de categorie Filmmuziek. Met ruim twee miljoen bezoekers is Gooische Vrouwen 2 één van de meest succesvolle Nederlandse films ooit.

De Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter is dit jaar voor Herman van Veen. ‘Met het hart op de tong bezingt hij in verrassend toegankelijke taal onderwerpen die veel anderen liever mijden’, aldus Buma Cultuur. Ook over Boudewijn de Groot die de Lifetime Achievement Award ontving voor zijn gehele oeuvre, was Buma Cultuur lovend: ‘Hij is de man die met recht de grondlegger van de Nederlandstalige popmuziek mag worden genoemd’.

Met de Gouden Harp voor ondernemer Duncan Stutterheim wil Buma Cultuur zijn bijdrage aan de groei van de Nederlandse dancescene eren: ‘Duncan en ID&T hebben bewezen dat je groot kunt denken én je fantasieën waar kunt maken’.