Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Januari 2015

13

januari
2015

Waarde Nederlandse muziekexport 2013 bedraagt 158,8 miljoen euro

De waarde van de Nederlandse muziekexport blijft stijgen. 2013 laat met een exportwaarde van 158,8 miljoen een groei van maar liefst 21% ten opzichte van 2012 zien. Deze waarde zijn de opbrengsten uit live-optredens en de exploitatie van het auteursrecht van de Nederlandse muziek in het buitenland, na aftrek van kosten, maar inclusief salarissen, winst en belasting. Sinds het allereerste onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Perfect & More in 2004, is de totale waarde met ruim € 127 miljoen toegenomen.

Dance/EDM brengt traditiegetrouw het meeste geld in het laatje. Met name de optredens die de verschillende DJ’s in het buitenland verzorgen, vormen een substantieel deel van de genoemde waarde. In 2013, was dat met ruim € 110 miljoen bijna 70%.

In 2013 werden meer dan 14.000 optredens in het buitenland verzorgd door de 1086 artiesten. De eerste twaalf plekken worden, qua aantallen optredens, ingenomen door DJ’s. Zij zijn actief over de gehele wereld, en het aantal optredens lijkt alleen maar toe te nemen. Zeker nu ook de populariteit van dance en DJ’s in Zuid-Amerikaanse landen toeneemt. Koploper in 2013 is de act Bingo Players met 157 optredens. Jacco Gardner is op nummer 13 de eerste artiest uit een het pop-rock segment. Hij trad 38 keer in de Verenigde Staten op en de rest van zijn 125 optredens vonden in Europa plaats.

André Rieu staat wederom hoog genoteerd. Hij speelde zijn populair-klassieke muziek in vrijwel alle werelddelen en verzorgde ook de bekende Vrijthof-concerten die door een samenwerking met Pathé over de gehele wereld werden uitgezonden in bioscopen. Een van de vaste waarden in de lijst is Rapalje, dat al jaren goed scoort met de Celtic Folk in Europa. Alleen al in Duitsland verzorgden zij 55 optredens in 2013.

België verslaat Duitsland
Bij de inkomsten van Buma/Stemra stond Duitsland gedurende enkele jaren aan de top. In 2013 is de koppositie echter overgenomen door onze Zuiderburen met 17,8%, weliswaar op de voet gevolgd door Duitsland met 17%. Daarna volgen Frankrijk met (13,2%) en Groot-Brittannië (9,5%). De Verenigde Staten zijn, evenals in 2012, verantwoordelijk voor 5,8%. Het totaal van de buitenlandincasso voor Nederlandse rechthebbenden is in 2013 uitgekomen op € 16.966.000, een stijging van 12% ten opzichte van 2012.

Directeur Buma Cultuur Frank Helmink over de cijfers: “Het is wederom een mooi jaar, maar ik vermoed dat er een kleine verandering plaats gaat vinden in de komende jaren. De DJ’s hebben nu de overhand en dat is ook niet vreemd, als je kijkt naar de DJ Mag Top 100, de wereldranglijst waarin heel veel Nederlandse DJ’s zijn terug te vinden. Zij lijken echter ook een voortrekkersrol te hebben want je ziet dat ook andere Nederlandse muzikanten meer een voet aan de grond krijgen. Nederland telt substantieel mee in de muziekwereld en we lijken op weg om Zweden in te halen. Mr. Probz, The Common Linnets en ook Dotan zijn bijvoorbeeld artiesten die momenteel hard aan de weg timmeren in het buitenland. Dus ik ben nu alweer benieuwd naar de cijfers van volgend jaar!”

Download het rapport Exportwaarde van de Nederlandse populaire muziek 2013