Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Januari 2014

18

januari
2014

Waarde Nederlandse muziekexport stijgt met 30 miljoen euro

Voor het achtste achtereenvolgende jaar is de export van Nederlandse muziek gestegen. De groei van de exportwaarde van Nederlandse populaire muziek is 31% ten opzichte van 2011 en een verdubbeling ten opzichte van 2009. Op het gebied van dance blijft Nederland tot de absolute top behoren. Buiten dance blijft André Rieu een belangrijk exportproduct. De cijfers werden traditiegetrouw bekendgemaakt tijdens de 28e editie van Eurosonic Noorderslag door Perfect & More, in opdracht van Buma Cultuur.

Economische waarde muziek uit Nederland
De waarde die de Nederlandse muziekexport toevoegt aan de Nederlandse economie in 2012 bedraagt naar schatting € 130 miljoen. Bijna 80% van de € 130 miljoen euro komt voor rekening van optredens. Dance maakt hier bijna 67% van uit.
Het bedrag van € 130 miljoen verwijst naar de opbrengsten van de exploitatie van Nederlandse muziek in het buitenland na aftrek van gemaakte kosten maar inclusief salarissen, winst en belasting.

Explosieve stijging dance-optredens
Van de Nederlandse muziekexport is ongeveer 13,3 procent afkomstig uit auteursrecht en naburige rechten (€17,47 miljoen). 7,29 procent komt van de exploitatie van opnamen van Nederlandse artiesten in het buitenland (€ 9,55 miljoen) en 79,37 procent van optredens van Nederlandse artiesten over de grens (€103,93 miljoen). De cijfers laten in vergelijking met 2011 naast een totale stijging, ook een groei in de segmenten zien.
De stijging bij dance-optredens blijft doorgaan, en is vanaf 2009 explosief, met name door het openbreken van de Noord-Amerikaanse markt.

Las Vegas vaste plek voor dj-top uit Nederland
In 2012 waren 957 Nederlandse acts in grote of enige mate actief in het buitenland. De top drie van landen waar het meest werd opgetreden is: 1. Verenigde Staten, 2. Duitsland, 3. Spanje, gevolgd door Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Canada. In de Verenigde Staten is Las Vegas een vaste plek geworden voor de dj-top uit Nederland.
Bij de inkomsten van Buma/Stemra is en blijft Duitsland #1 met ruim 17% van de inkomsten. Op de tweede plaats gevolgd door, voor het eerst, Groot-Brittannië met ruim 14%. De inkomsten uit België en Frankrijk zijn eveneens substantieel, maar waren minder dan in 2011. De Verenigde Staten laten een blijvende gestage groei zien.

Download het rapport Exportwaarde van de Nederlandse populaire muziek 2012