Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

November 2014

24

november
2014

Willem Jeths eerste Componist des Vaderlands

De Nederlandse componist Willem Jeths is de eerste Componist des Vaderlands. Initiatiefnemer Buma heeft samen met een onafhankelijke jury gezocht naar iemand die het rijke erfgoed van de Nederlandse gecomponeerde muziek meer zichtbaarheid kan geven. Jeths is gekozen “om zijn veelzijdigheid als componist. Daarnaast staat hij middenin de Nederlandse klassieke muziekleven, niet alleen als musicus, maar ook als een gedreven didacticus.” Jeths wordt vrijdag 28 november officieel aangesteld tijdens de Grand Opening (10.00 uur) van de Buma Classical Convention in TivoliVredenburg, een nieuw tweedaags evenement voor de klassieke muziek in Nederland. Hier gaat hij dieper in op zijn plannen als Componist des Vaderlands.

Vier doelen van Willem Jeths
Willem Jeths gaat de komende twee jaar aan de slag als ambassadeur van de eigentijdse, Nederlandse klassieke muziek en richt hij zich daarbij op vier doelen. Als Componist des Vaderlands speelt hij in op de actualiteit en componeert hij voor belangrijke gebeurtenissen nieuw werk. Daarnaast wil Jeths de vele prachtige stukken van Nederlandse componisten die in de vergetelheid zijn geraakt, weer naar boven halen en opnieuw delen. Tot slot is zijn doel om de ambacht van het componeren, één van de oer kunstvormen, weer nieuw leven in te blazen. Dit doet hij enerzijds door aandacht te vestigen op de huidige generatie componisten en het werk dat nu ontstaat via conservatoria, maar ook door zich in te zetten voor de componisten van de toekomst en dat nieuwe talent te stimuleren door middel van educatie en bijvoorbeeld compositiewedstrijden.

Jury
De jury die de Componist des Vaderlands heeft benoemd, is breed van opzet en bevat kenners, liefhebbers en mensen die beroepsmatig veel in contact komen met klassieke muziek. De voorzitter is oud-politica Winnie Sorgdrager, zij wordt bijgestaan door programmeur van het Holland Festival Jochem Valkenburg, harpiste Lavinia Meijer, filmregisseur Joram Lürsen en dirigent Otto Tausk.