Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Mei 2019

2

mei
2019

Zangeres Anneke van Giersbergen (NL) onderscheiden met Buma ROCKS! Export Award 2019

De internationaal gerenommeerde Nederlandse zangeres Anneke van Giersbergen, die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert, wordt onderscheiden met de Buma ROCKS! Export Award 2019. Buma Cultuur-directeur Frank Helmink zal de Award op zaterdag 1 juni aan haar overhandigen tijdens het festival FortaRock in het Nijmeegse Goffertpark. Het is de zesde keer op rij dat Buma Cultuur de Award uitreikt. Voorgaande jaren ging deze naar Floor Jansen (2018), Textures (2017), Within Temptation (2016), EPICA (2015) en Adje Vandenberg (2014).

Frank Helmink: “Anneke is een begrip in de rock- en metalwereld. Met The Gathering verbond ze metal met melodieën uit de progressieve rock. Het album ‘Mandylion’ uit 1995 kan gezien worden als een genreklassieker. Van Giersbergen is daarmee de grondlegger van de female-fronted metal, die tot op de dag van vandaag wereldwijd navolging vindt. Als soloartiest en met haar gastoptredens heeft ze een loyaal publiek aan zich weten te binden, van hartje Brabant tot diep in Noord- en Zuid-Amerika. Voeg daar nog bij dat haar stem en performance uit duizenden herkenbaar zijn, en het is overduidelijk dat de Buma ROCKS! Export Award 2019 haar toebehoort.”

Anneke van Giersbergen: “Ik ben normaal niet zo van het terugkijken, maar een succesvolle carrière van 25 jaar mag zeker gevierd worden. Niet zo zeer erkenning, maar mijn passie voor zingen en voor muziek zijn altijd mijn drijfveer geweest. Ik vind het daarom heel verrassend en een grote eer om deze onderscheiding te mogen ontvangen.”

Anneke van Giersbergen
Anneke werd midden jaren negentig bekend als zangeres van The Gathering en toert momenteel de wereld rond met metalband VUUR. Als soloartiest is ze actief sinds 2007 en heeft als gastvocalist een onvoorstelbare hoeveelheid bijdragen geleverd aan hoog aangeschreven rock- en overige muzikale producties. Zingen doet Anneke van jongs af aan. In het schoolkoor, in popbands en vanaf 1994 in metalband The Gathering. Anneke’s glasheldere stem en toegankelijke melodieën verrijken niet alleen de albums van de groepen waarvan ze de frontvrouw is. Ze maakt indruk op opnames en tijdens optredens van Devin Townsend, Anathema, Árstíðir, Within Temptation, Ayreon, Moonspell, John Wetton en zelfs Napalm Death. De lijst is lang – en dan zijn de uitstapjes naar kindertheater en naar Efteling-soundtracks nog niet eens vermeld.

Het progrockproject dat Anneke en Arjen “Ayreon” Lucassen onder de naam The Gentle Storm (2015) opnemen wordt een internationaal succes en met metalband VUUR laat Anneke zich sinds 2016 weer van haar ruigste kant horen. Als soloartiest houdt ze het echter bij een folk-achtige, akoestische benadering, zoals ze bewijst tijdens haar meer dan veertig optredens tellende Nederlandse tournee van begin 2019. Na een reeks zomerfestivals staat vanaf september Noord-Amerika in de planning.

Buma ROCKS! Export Award
De Buma ROCKS! Export Award is een initiatief van (en wordt uitgereikt door) Stichting Buma Cultuur, die de prijs in 2014 in het leven riep als erkenning en waardering voor een Nederlandse artiest of band die in het buitenland veel succes oogst. De Award is de voortzetting van de Conamus Exportprijs (1972-2005) en de Buma Exportprijs (2006-2012), die bestemd waren voor de meest succesvolle artiesten, muziekproducers en auteurs op het gebied van Nederlands auteursrecht in het buitenland. De Buma ROCKS! Export Award wil met name het internationale bereik van de Nederlandse acts in de genres (hard)rock, metal en punk benadrukken.