Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Juni 2013

28

juni
2013

Zevende editie Jazzdag al op eerste dag een eclatant succes

Al op de eerste dag van Nederlands grootste jazz netwerk- en showcase-evenement is de Jazzdag een groot succes gebleken. Het programma is in 2013 voor het eerst over twee dagen uitgesmeerd, omdat de Jazzdag vorig jaar uit zijn voegen barstte. De Jazzdag, een initiatief van Buma, is tevens de officiële aftrap van North Sea Round Town en het startpunt van twee weken jazz in Rotterdam. De eerste festivaldag eindigde met daverende optredens van onder meer Benjamin Herman Trio en Re:Freshed Orchestra.

De zevende editie van de Jazzdag werd druk bezocht. Naast een ruime aanwezigheid van nationale professionals bracht de Jazzdag ook een internationale delegatie uit meer dan tien Europese landen naar de Kop van Zuid in Rotterdam. In LantarenVenster, Hotel New York en Kantine Walhalla stroomden bezoekers in groten getale toe voor de ronduit spraakmakende optredens met onder andere eBraam, BL3NDER en Maite Hontelé. De Jazzdag biedt een podium voor talentvolle professionele jazzmusici die zich willen profileren en geselecteerd zijn door een deskundige commissie. Naast deze showcase-optredens bood de Jazzdag het nieuwe programmaonderdeel Next Generation Jazz. Hierin overtuigden de beste masterstudenten van de zeven Nederlandse conservatoria het publiek van hun muzikale dadendrang. Ook één van de winnaars van het Prinses Christina Jazz Concours, Stefan Franssen Group, was in dit kader een onmisbare factor.

Voorafgaand aan het showcaseprogramma werd de Jazz Media Award overhandigd aan Bert Vuijsje. Deze prijs voor bijzondere journalistieke prestaties op het gebied van de jazz wordt elke twee jaar tijdens de Jazzdag uitgereikt. De toekenning aan Bert Vuijsje geldt onder meer voor het waardevolle werk dat hij verricht voor het Nederlands Jazz Archief.

Gedurende de middag vond de conferentie plaats waarbij jazzprofessionals van gedachten wisselden over ontwikkelingen, uitdagingen en vraagstukken in de vorm van panels, matchmakings en presentaties. Dit conferentieprogramma krijgt op de tweede dag een vervolg, waarbij het accent vooral ligt op de internationalisering – een lijn die vorig jaar al krachtig werd ingezet. De tweede festivaldag zal in stijl worden afgesloten met de finale van de European Jazz Competition in LantarenVenster, die opnieuw vrij toegankelijk is voor publiek.

De Jazzdag is een initiatief van Buma en stichting JazzNL en is mede mogelijk gemaakt door: Buma/Stemra, North Sea Round Town, Rotterdam Festivals, Gemeente Rotterdam, LantarenVenster, Sena, NORMA fonds, European Jazz Competition, European Broadcasting Union, Jazz International Rotterdam, Nederlandse Toonkunstenaarsbond, Dutch Performing Arts, Prinses Christina Jazz Concours, WG theatertechniek, Dutchband en Rankingz. Media partners zijn: Jazzism, Radio 6 | NTR, Sublime FM, DJAZZ.tv en MyRadio.

www.jazzdag.nl