Nieuws

Buma Kindermuziekprijs 2023 voor Ernst, Bobbie en de rest

Muziek luisteren en muziek maken heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Zowel emotioneel als cognitief. Onderzoek heeft aangetoond dat naar muziek luisteren de creativiteit en het concentratievermogen bij kinderen bevordert. Daarnaast stimuleert muziek de taalontwikkeling. Op jonge leeftijd zelf muziek maken draagt bij aan de ontwikkeling van de motoriek, specifiek de hand-oogcoördinatie. Muziek luisteren en muziek maken stimuleert nu eenmaal het brein.

Eren van de makers van kindermuziek

Daarom is het van belang dat we niet alleen muziekonderwijs stimuleren, maar dat we ook de makers van kindermuziek eren voor hun bijdrage aan de ontwikkeling en welzijn van kinderen. Buma Cultuur heeft daarom het initiatief genomen om jaarlijks de Buma Kindermuziekprijs uit te reiken. De prijs gaat naar een componist-muzikant die zich gedurende een langere periode met ziel en zaligheid heeft ingezet om de jongste generatie te bereiken met muziek. De Buma Kindermuziekprijs benadrukt het belang van muziek voor de allerjongsten. Ook biedt het de makers (die vaak op de achtergrond kinderen verwonderen) verblijden en emotioneren, nu jaarlijks een podium.

Kinderentainmentduo Ernst, Bobbie en de rest wint Buma Kindermuziekprijs 2023

De Buma Kindermuziekprijs 2023 gaat naar Ernst, Bobbie en de rest: een Nederlandse kinderserie over de twee vrienden Ernst en Bobbie, die dit jaar hun 25-jarig jubileum vieren. Het kinderentertainmentduo wordt gevormd door Erik van Trommel (Ernst) en Gert-Jan van den Ende (Bobbie) die verantwoordelijk zijn voor alle teksten en liedjes. Ernst, Bobbie en de rest is al vele jaren een succesvolle formule voor kinderen op televisie, in het theater en in de bioscoop. De kinderserie werd in 1998 voor het eerst uitgezonden op Kindernet. Later was de serie ook te zien op Fox Kids, Jetix, Net5 en RTL Telekids.

In 2022 won Dirk Scheele de eerste Buma Kindermuziekprijs.

Omvangrijk en indrukwekkend oeuvre

Ernst, Bobbie en de rest staan bekend om hun humoristische sketches, interactieve optredens en aanstekelijke liedjes. Hun shows zijn gericht op kinderen van 4 tot 10 jaar en zijn een combinatie van theater, muziek en cabaret. De afgelopen 25 jaar is daarmee een omvangrijk en indrukwekkend oeuvre opgebouwd. De onderwerpen en thema’s zijn herkenbaar voor de jonge doelgroep en worden ondersteund door vrolijke liedjes met pakkende melodieën en grappige teksten. Liedjes die kinderen uitnodigen om hardop mee te zingen.

Overal te zien en te beluisteren

Her repertoire van Ernst, Bobbie en de rest is niet alleen via televisie of theater beschikbaar. Ook via online kanalen zoals Spotify, de eigen website of YouTube (39 duizend volgers) zijn de liedjes van het duo te beluisteren. Daarnaast zijn er verschillende CD’s en DVD’s verschenen waarvan er inmiddels meer dan 1 miljoen verkocht zijn.

Ons nationale kinderliederfgoed

Het succes van het duo blijft niet onopgemerkt, gezien de verschillende onderscheidingen en prijzen die het tweetal in de wacht wist te slepen, waaronder de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Inmiddels zijn enkele generaties opgegroeid met de populaire avonturen en het vrolijke repertoire van Ernst, Bobbie en de rest. Daarmee is het oeuvre van het duo ook onderdeel geworden van ons nationale kinderliederfgoed. De toekenning van de Buma Kindermuziekprijs in het jubileumjaar is dan ook niet meer dan terecht.

Kindermuziekweek in Enschede

De Buma Kindermuziekprijs is onderdeel van de afsluiting van de kindermuziekweek in het Willem Wilmink theater in Enschede op maandag 3 april. Tot 2 april kan je stemmen op jouw favoriete kinderlied voor de Willem Wilminkprijs, die ook tijdens de afsluiting wordt uitgereikt. Bekijk hier de genomineerden.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma Music in Media Awards 2024 header

Dit zijn de winnaars van Music in Media Awards 2024

Herman van Veen Buma Kindermuziekprijs 2024

Herman van Veen wint Buma Kindermuziekprijs 2024