Prijzen

Buma Awards

Vanaf maart 2014 zijn de Gouden en Zilveren Harpen vervangen door de Buma Awards. Tijdens de Buma Awards worden er Awards uitgereikt aan de twintig meest gedraaide en verkochte liedjes door (Nederlandse) Buma-leden geschreven. Ook worden er Awards uitgereikt aan de schrijvers van de internationaal meest succesvolle (Nederlandse) liedjes en krijgt de beste tekstdichter een Lennaert Nijgh Prijs. Buma eert daarnaast haar grootste componisten met een Lifetime Achievement Award, eert de muziek geschreven voor de meest succesvolle Nederlandse film en reikt op deze avond ook een Gouden Harp uit aan een persoon die veel heeft betekend voor het Nederlands copyright, voor muziek uit Nederland.
Criteria Buma Awards

Popprijs

De Popprijs wordt ieder jaar uitgereikt tijdens ESNS aan de groep of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Popprijswinnaars tot nu toe zijn Ali B, Anouk, Arling & Cameron, Bettie Serveert, Bløf, Marco Borsato, Herman Brood, Armin van Buuren, Caro Emerald, Claw Boys Claw, The Common Linnets, De Dijk, DI-RECT, Eboman, The Ex, Floor Jansen, Goldband, De Jeugd van Tegenwoordig, Joost Klein, Junkie XL, Kensington, Kyteman’s Hiphop Orkest, Martin Garrix, New Wave, The Nits, The Opposites, Osdorp Posse, Postmen, Mathilde Santing, Racoon, Ronnie Flex, The Scene, Spinvis, DJ Tiësto, 2 Unlimited, Urban Dance Squad en Within Temptation.

De Veer

De Veer is een jaarlijkse industrieprijs die wordt uitgereikt tijdens het Buma Relatiediner op ESNS.
Criteria De Veer

Willem Wilminkprijs

Buma Cultuur ondersteunt de Willem Wilminkprijs. Dit is de prijs voor het Beste Kinderlied en bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- en een kunstwerk van Helga Kock am Brink. Doel van de prijs is het stimuleren van het kwalitatieve kinderlied. Oud-winnaars zijn Ted van Lieshout en Oene van Geel (2010), Koos Meinderts en Thijs Borsten (2012), Floortje Schoevaart en Henny Vrienten (2014), Jan Beuving en Akwasi (2017), Katinka Polderman en Kenny B (2018), Jeroen Schipper (2019), Typhoon (2021), Jurrian van Dongen en Jan en Keez Groenteman (2022) en Jurrian van Dongen (2023).

Buma Kindermuziekprijs

De Buma Kindermuziekprijs is een oeuvreprijs voor Nederlandse componisten die hun ziel en zaligheid hebben ingezet om de jongste generatie te bereiken met muziek. Oud-winnaars zijn Ernst, Bobbie en de rest (2023), Dirk Scheele (2022).

Buma Samen Muziek Maken-prijs

De Buma Samen Muziek Maken-prijs is een aanmoedigingsprijs én erkenning voor makers van kindermuziek, die met hun muziek en optredens bijdragen aan integratie en muzikale samenwerking tussen kinderen, ongeacht afkomst, geslacht, leeftijd of smaak. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en is in 2023 gewonnen door Naomi Inez Wielinga (De Liedjestovenaar).

Verder reikt Buma Cultuur nog de Annie M.G. Schmidtprijs uit, de prijs voor het beste theaterlied, onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival, en zijn er prijzen die in het verleden zijn uitgereikt. Bekijk hiervoor de prijzen sectie in de FAQ.