Nieuws

Buma Music Academy laat leerlingen duiken in de wereld van vinyl

Hoewel we met één klik muziek kunnen streamen, blijft vinyl immens populair – ook bij jongeren. In 2020 haalde de muziekindustrie voor het eerst sinds tijden meer omzet uit de verkoop van vinyl dan uit de verkoop van cd’s, zo blijkt uit cijfers van NVPI. Het zijn met name jongeren die meer vinyl zijn gaan kopen. Buma Music Academy heeft daarom in nauwe samenwerking met Record Store Day en Record Industry een lespakket gemaakt voor het Voortgezet Onderwijs. In een interactieve lessenreeks ontdekken leerlingen de magie van vinyl.

Het lespakket

Het lespakket over vinyl neemt leerlingen mee op reis vanaf de uitvinding van de LP tot en met het huidige streamingtijdperk. De productie, de geschiedenis en de verzamelcultuur van vinyl: alles komt aan bod. Leerlingen gaan klassikaal en individueel op onderzoek uit om te achterhalen waarom vinyl ondanks alle nieuwe ontwikkelingen zo ontzettend geliefd blijft. Het lespakket kan ingezet worden in de bovenbouw van alle niveaus, zowel bij het vak Muziek als CKV.

Interactief en inspirerend lesmateriaal

Buma Music Academy is een lesprogramma over popmuziek en popcultuur dat muziek- en ckv-lessen op middelbare scholen verrijkt met spannende, actuele content. Samen met Record Store Day en Record Industry heeft Buma Music Academy dit interactieve lesmateriaal ontwikkeld. Kom er in de grote vinylquiz achter wie van de klas het meeste weet over vinyl. Duik in de ontwikkeling van muziekdragers met een visuele geschiedenisles vol beeldmateriaal en ga in gesprek over het verzamelen van vinyl. Voor de eindopdracht gaat de leerling écht zelf aan de slag met een generatieonderzoek. Als creatieve afsluiter ontwerpen leerlingen cover art voor hun lievelingsalbum.

Aan de slag

Middelbare scholen en docenten die aan de slag willen met het vinyl lespakket kunnen zich opgeven voor Buma Music Academy 2022-2023. Ga naar www.bumamusicacademy.nl en klik op ‘Aanmelden’ of ga direct naar het aanmeldformulier. Na aanmelding en betaling hebben alle Muziek- en CKV-docenten van een hele schoolvestiging een jaar lang toegang tot het complete lesprogramma, vol prikkelend lesmateriaal, inspiratiepakketten gemaakt door Nederlandse popartiesten, acts & bands van nú en tal van onderscheidende muziekworkshops.

Buma Music Academy

Buma Music Academy bestaat om muziek in het Nederlands Voortgezet Onderwijs weer de plek te geven die het verdient. Het is een online lesprogramma (géén methode) over (pop)muziek, inzetbaar bij onder andere de vakken muziek en CKV. Wij zetten ons in op docenten te helpen boeiend en actueel muziekonderwijs te biden dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren.

Buma Music Academy is een initiatief van Buma Cultuur.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop