Nieuws

Buma Music in Motion organiseert live Q&A met componist The Queen’s Gambit

Op 9 september zal componist Carlos Rafael Rivera, van de Netflix-serie The Queen’s Gambit, aansluiten bij een exclusieve Q&A van Buma Music in Motion onder leiding van moderator Tessa Rose Jackson (Someone). De sessie zal live worden uitgezonden op het videoplatform van BMIM.

The Queen’s Gambit is een van de meest succesvolle series van 2020. De Netflix-serie, gebaseerd op het gelijknamige boek, werd overladen met awards en zorgde voor een revival van schaken. Toen Emmy-award winnende componist Carlos Rafael Rivera werd gevraagd of hij de muziek voor deze melodramatische serie wilde componeren, deed hij twee dingen; het boek lezen en leren schaken. Hierdoor kwam hij tot de conclusie dat een serie met daarin een hoofdrol voor de klassieke denksport het best wordt omlijst door klassieke muziek. Het resultaat zijn 38 klassiek gecomponeerde nummers die de belevingswereld van hoofdpersoon Beth, haar verslavingen en de tijdsgeest uitdrukken.

Componeren op gevoel 
“Het bijzondere aan de score is dat Carlos de muziek niet heeft gecomponeerd op de gehele scène, maar puur op de emotionele staat van Beth. Hierdoor zijn er andere nuances in scènes dan je in eerste instantie zou verwachten. Bijvoorbeeld door de verslaving van Beth, en de gevoelens die daarbij horen, in de muziek te verwerken. Tijdens de Q&A duiken we, onder leiding van moderator Tessa Rose Jackson, dieper in Carlos’ creatieve proces; het omzetten van ideeën in muziek, zijn proces van concept tot eindresultaat, de ins en outs van componeren voor film en series en onafhankelijk componeren”, aldus de organisatie.

Jackson heeft elf jaar ervaring als mediacomponist en schreef muziek voor mondiale campagnes van Audi, Ikea en Google Nexus. Haar muziek werd tevens gebruikt in series als ‘New Girl’ van HBO en ‘Dear White People’ van Netflix.

Gratis bijwonen
De sessie met Carlos is live te volgen via het videoplatform van Buma Music in Motion op 9 september om 20.00 uur.

Over Buma Music in Motion 
BMIM is het platform in de creatieve industrie waar muziek en media samenkomen. Sinds het voorjaar van 2020 heeft Buma Music in Motion haar activiteiten naar online verschoven en worden door het jaar heen diverse masterclasses, workshops en matchmakingsessies georganiseerd. Daarnaast is Buma Music in Motion onder de noemer BMIM Connects ook aanwezig op partnerfestivals als Musexpo, ADE, IDFA, IFFR en het Nederlands Film Festival. Met BMIM Connects onderstreept Buma Music in Motion haar rol als netwerkmiddelpunt op het gebied van muziekgebruik in media.

Meer informatie is te vinden op www.buma-music-in-motion.nl.

Buma Music in Motion is een initiatief van Buma.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Italie focusland ESNS 2025

Dolce Vita in Groningen tijdens ESNS 2025

Willem Wilminkprijs 2024

Inschrijving Willem Wilminkprijs 2024 geopend