Genomineerden 2024 Annie M.G. Schmidtprijs
Nieuws

Dit zijn de genomineerden voor 32e Annie M.G. Schmidtprijs

Dit jaar vindt voor de 32e keer de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs plaats. Voor het eerst sinds 1991 wordt de uitreiking gehouden in De Kleine Komedie in Amsterdam. De prijs eert een tekstschrijver, componist en uitvoerder voor het beste theaterlied van het voorgaande jaar. De winnaars ontvangen een door Frank Rosen gemaakte bronzen borstbeeld en een geldbedrag van €3.500,-. Dit jaar maken de volgende makers kans op de prijs.

Genomineerden Annie M.G. Schmidtprijs 2023

Dit zijn de liedjes en hun makers uit 2023 die kans maken op de Annie M.G. Schmidtprijs 2023 (op alfabetische volgorde). Beluister alle genomineerde theaternummers op AKF.nl.

 • 152W96TH street
  Tekst en uitvoering: Alex Klaasen
  Muziek: Peter van de Witte
 • De sterilisatie van Peter van Rooijen
  Tekst, muziek, uitvoering: Peter van Rooijen
 • Het juiste pad
  Tekst, muziek, uitvoering: Yentl en de Boer
 • Hoe ik het mijn moeder toch vertel
  Tekst: Ilja Leonard Pfeijffer, Ellen ten Damme
  Muziek en uitvoering: Ellen ten Damme
 • Tata
  Tekst, muziek, uitvoering: Kiki Schippers
 • Twee Duiven
  Tekst: Peer Wittenbols
  Muziek: Stanislav Mitrovic
  Uitvoering: Joost Spijkers

Bekijk de eerdere winnaars van de Annie M.G. Schmidtprijs.

Jury Annie M.G. Schmidtprijs 2023

Dit jaar bestaat de jury uit Jurrian van Dongen (voorzitter), Bertram van Alphen, Cor Bakker, Eva Bauknecht, Marcel Bijlo, Haytham Safia, Hijlco Span, Amir Vahidi en Joy Wielkens. En zij hebben het volgende te zeggen over de selectie:

Aldus de jury, bestaande uit  

‘”Het was dringen aan de bovenkant van de lijst van de beste theaterliederen van 2023. Uit 136 inzendingen kozen we na lang overleg deze zes liedjes. Of liedjes, dat is een te klein woord, epossen zijn het. Brutaal, onaangepast en ambitieus. (…) In elk lied wordt de held een antiheld en omgekeerd. En juist op dat breukvlak vinden we in deze liedjes de beste grappen, of op z’n minst een droefgeestige verzuchting die zorgt voor een glimlach.”

Jury Annie M.G. Schmidtprijs 2023

Over de Annie M.G. Schmidtprijs

Amsterdam Kleinkunst Festival en Buma Cultuur werken sinds 1991 samen om elk jaar het beste theaterlied te eren. In 2024 vindt de feestelijke uitreiking plaats op zondag 21 april. Vanaf klokslag 20:15 laten de artiesten hun genomineerde liederen horen tijdens een avondvullend programma. En het beste? De uitreiking is voor publiek toegankelijk! Koop nu je kaarten om erbij te zijn. Aan het einde van de avond wordt de prestigieuze prijs uitgereikt door de juryvoorzitter Jurrian van Dongen aan de componist, tekstschrijver en uitvoerder van het beste theaterlied van 2023.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop