Nieuws

ESNS Conferentie: eerste panels en sprekers bevestigd

De eerste panels, keynotes en sprekers voor de ESNS (Eurosonic Noorderslag) Conferentie zijn bekend gemaakt. Met een divers aanbod aan panels en keynotes speelt het festival in op vragen rondom huidige ontwikkelingen in de muziekindustrie, de toekomst en actualiteiten die ook op breder vlak in de maatschappij leven.

De muziekindustrie is altijd in beweging, een onderwerp dat Mark Mulligan, de directeur van MiDia Research (VK) aanhaalt in zijn keynote-speech ‘the future of music – the rise of a business counter culture’. Mulligan presenteert een gewaagd toekomstbeeld over hoe de muziekindustrie er uit zou kunnen zien, op basis van de trends die momenteel de industrie transformeren. Een nieuwe generatie bedrijven legt nu al de basis voor die toekomst, waarbij de relatie tussen het publiek en de maker voorop staat.

Het panel over Fan Powered Royalty (FPR) gaat dieper op dat onderwerp in. Kriss Thakrar (MiDiA Research, VK) en Helienne Lindvall (Swede as Candy Music, SE) onderzoeken wat FPR is, hoe het verschilt van user centric-betalingen en hoe het de basis kan zijn voor een nieuwe muziekindustrie die is opgebouwd rondom artiesten, fans, erkenning en beloning.

Duurzaam touren

Het conferentieprogramma gaat ook in op onderwerpen die in de samenleving spelen, zoals duurzaamheid, geestelijke gezondheid, the Green Deal en inclusiviteit. Zo neemt de noodzaak en bereidheid tot verandering op het gebied van duurzaamheid toe, maar het brengt veel praktische uitdagingen mee. Hoe kun je als artiest op een verantwoorde manier touren? Hoe kunnen festivals hun voetafdruk verkleinen?

Eerder dit jaar lanceerde ESNS al de Green Touring Support, waar artiesten hun vervoersplannen aan het festival kunnen voorleggen en een financiële vergoeding krijgen aangeboden voor het verschil tussen de conventionele optie (bijvoorbeeld reizen met het vliegtuig) en de groenere optie (bijvoorbeeld reizen met de trein) en lokale apparatuur huren. Ook zijn tijdens de conferentie vertegenwoordigers van Øya Festival (NO) en Roskilde Festival (DK) aanwezig om voorbeelden en tips te geven als het gaat om duurzame ontwikkeling en daarmee iedereen te inspireren.

Met het doel voor ogen om groene initiatieven te ontwikkelen en te voldoen aan de EU-doelstellingen om de CO2-uitstoot tegen 2030 met ten minste 55% te verminderen, zullen EU-functionarissen, professionals uit de industrie en klimaatdeskundigen worden samengebracht in tijdens de ‘Going Green’-panel. Samen zullen ze de stand van zaken inventariseren en van gedachten wisselen over wat er moet gebeuren, wat de muzieksector al heeft gedaan en hoe de EU in de toekomst zou kunnen helpen.

Opladen

De muziekindustrie kan een overweldigende plek zijn om in te werken. Daarom zal Anne Löhr van Mental Health in Music voor de derde keer aanwezig zijn bij ESNS. Als psycholoog, therapeut en coach gespecialiseerd in de creatieve en muziekindustrie, biedt Löhr haar diensten aan tijdens de conferentie. Muzikanten en muziekprofessionals kunnen coachingsessies van 1 uur boeken en alles vragen over geestelijke gezondheid in de muziekbusiness. Er komen ook prikkelarme ruimtes, waar conferentie-deelnemers zich tijdens het evenement kunnen terugtrekken en in alle rust kunnen bijkomen.

Focus on Spain

Tijdens ESNS23 staat Spanje centraal. Focus on Spain wordt gepresenteerd in nauwe samenwerking met The Spanish Wave en diverse regio’s van Spanje. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, spraken we met het hoofd van The Spanish Wave, Live Nation Spain, directeur van AMF en gewaardeerde speler in de Europese muziekindustrie César Andión. Andión beschrijft de hedendaagse muziekscene in zijn land als “opwindend, jong, fris, warm, exporteerbaar”. Het hele interview lees je hier.

Registraties voor de conferentie zijn beschikbaar via deze link.

ESNS23 tickets

Koop hier festivaltickets

ESNS23 playlist

Om alvast kennis te maken met de artiesten die in Groningen ontdekt kunnen worden, is er een playlist gemaakt met alle bevestigde artiesten voor ESNS23 tot nu toe.
Luister de playlist hier

Over ESNS

ESNS is van essentieel belang gebleken om nieuwe Europese acts door te laten breken in live muziekscenes in heel Europa en daarbuiten. Het showcasefestival, dat in 1986 van start ging, heeft een indrukwekkende staat van dienst in het kickstarten van de internationale carrières van artiesten als Altin Gün, Arlo Parks, Alyona Alyona, Celeste, Daði Freyr, Dua Lipa, Fontaines D.C., Friedberg, Go_A, K.ZIA, girl in red, Hinds, Meduza, Meskerem Mees, MYD, Priya Ragu, Pip Blom, Pongo, Sigrid en Wet Leg.

Elk jaar in januari stelt ESNS 350 opkomende Europese artiesten voor aan meer dan 40.000 muziekliefhebbers en meer dan 4.000 professionals uit de muziekindustrie, waaronder 400 internationale festivals. Overdag biedt de conferentie plaats aan meer dan 150 paneldiscussies, interviews, keynotes en veel meer over dringende onderwerpen en de noodzaak van sociale verandering in de muziekindustrie. ’s Avonds treden van woensdag tot en met vrijdag op 40 verschillende locaties in hartje Groningen Europese acts op. En op zaterdag staan opkomende Nederlandse artiesten centraal tijdens Noorderslag in De Oosterpoort.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL Awards: dit zijn de winnaars van 2023

muzikaal erfgoed behouden met o.a. vernon chatlein

Verslag inJazz panel: muzikaal erfgoed behouden