Nieuws

ESNS maakt eerste namen bekend, registraties voor fysieke editie in januari nu beschikbaar

ESNS (Eurosonic Noorderslag) maakt de eerste namen bekend voor de eerstvolgende editie van het Europese muziekplatform. Door de recente versoepelingen in de corona-maatregelen kan het evenement in januari weer fysiek in Groningen plaatsvinden. De registraties voor de conferentie zijn per direct beschikbaar via de website van ESNS.

Voor het showcasefestival, waar opkomend Europees talent zich aan de bezoekers presenteert op Eurosonic en de Nederlandse acts op Noorderslag, zijn de eerste vijftig namen bekend gemaakt, waaronder Sylvie Kreusch, For Those I Love, Daði Freyr, ascendant vierge, Froukje, Mimi Webb, Meskerem Mees en Travis Birds. Onder de eerste sprekers op de conferentie zijn Urgenda-directeur Marjan Minnesma en muziekondernemer André de Raaff (CTM Entertainment) aangekondigd.

ESNS kondigt een keynote aan met Urgenda-directeur en ‘leading global thinker’ Marjan Minnesma, drie jaar op rij uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Ook bevestigd is een keynote-interview met ‘de man van één miljard dollar’; André de Raaff is de Nederlandse muziekondernemer die de komende vijf jaar een miljard dollar gaat investeren in het verwerven van auteurs- en masterrechten. Daarnaast is er een keynote interview met Matt Schwarz (DreamHaus), de promotor die in 2020 Live Nation verliet en nu met DreamHaus onderdeel is van Eventim Live en onder andere festivals als Rock am Ring en Rock im Park organiseert. Anne Löhr is psycholoog, therapeut en coach gespecialiseerd in de creatieve en muziekindustrie en sinds 2020 mede-oprichter van Mental Health in Music. Löhr werkt samen met muzikanten en muziekprofessionals om ook de mentale gevolgen van de corona-crisis het hoofd te bieden.

Focus on Spain
Zowel op de conferentie als het showcasefestival is Spanje tijdens de komende editie het focusland. César Andión van The Spanish Wave en Live Nation Madrid: “Wij kijken er naar uit om ‘Focus on Spain’ op ESNS 2022 te presenteren, met een groot aantal panels en artiesten die de kracht, kwaliteit en diversiteit van de Spaanse muziekindustrie en de aanstormende talenten laat zien.” De eerste bevestigde Spaanse acts zijn: Carola Ortiz, Daniel Sabater, Dharmacide, Kai Nakai, Rodeo en Travis Birds.

De eerste acts voor ESNS 2022
Europese artiesten presenteren zich op Eurosonic, waarvoor de eerste namen bekend zijn gemaakt. Onder de eerste serie namen is een selectie gemaakt in samenwerking met de Europese nationale radiostations, verenigd in de EBU (European Broadcasting Union), daarnaast zijn in het kader van de focus op Spanje zes acts bevestigd. De tot nu toe bevestigde acts voor Eurosonic zijn Airbag (bg, BNR), Alba August (se, SR/P3), Albertine Sarges (de), Amason (se), Amelie Siba (cz, CR/Radio Wave), Annie Taylor (ch, SRF3), ascendant vierge (fr/be), Ash Olsen (no, NRK P3), Ba. (lt, LRT Opus), Bel Tempo (lv, Latvijas Radio 5), Błoto (pl), Bruno Pernadas (pt, RTP/Antena 3), Bulp (sk, Radio_FM), Carola Ortiz (es), Charles (be, Tipik), CMAT (ie), Commander Spoon (be), Cyan Kicks (fi, YleX), Daði Freyr (is, RUV), Daniel Sabater (es), Dharmacide (es), Dino Brandão (ch), Duo Ruut (ee), Eydís Evensen (is), Florence Arman (at, ORF/FM4), For Those I Love (ie, RTÉ/2FM), Francis Of Delirium (lu, LUERSL/100.7), Gaia (it, RAI Radio 2), Hauptman (si, RTVSLO/Val202), Ivan$ito (dk), Jazzbois (hu), Kai Nakai (es), Kety Fusco (ch, RSI/Rete Tre), Kynsy (ie), LNDFK (it), Meskerem Mees (be), Mimi Webb (gb), Monsieur Doumani (cy), Naima Joris (be), Priya Ragu (ch, Couleur 3), Rita Ray (ee, ERR/Raadio 2), Rodeo (es), Sana Garić (rs, RTS/Radio Belgrade One), Shelter Boy (de, ARD), Sofie (at), Sparkling (de), Sylvie Kreusch (be, VRT Studio Brussel), Takeshi’s Cashew (at), The Vices (nl, NPO 3FM), Théo Charaf (fr, Radio France), Travis Birds (es), Wet Leg (gb), Wu-Lu (gb), en Yard Act (gb).

Voor Noorderslag, traditioneel de staalkaart van de Nederlandse popmuziek, zijn de eerste zeven namen aangekondigd; Antoon, Bob uit Zuid, Froukje, Goldband, Loupe, Mazey Haze en Nonchelange. De volledige line-up is hier beschikbaar. De komende weken worden meer acts aangekondigd.

Building Back Better Together
De muziekindustrie is in de inmiddels ruim anderhalf jaar durende pandemie hard geraakt. De pandemie toonde ook waarop de muziekindustrie, zowel collectief als individueel, zichzelf opnieuw moet uitvinden, verbeteren en innoveren. We kunnen en moeten beter. Juist nu, aan de vooravond van ‘back to normal’, moeten we ons collectief afvragen of we inderdaad de oude routine weer willen oppakken. Dit is hét moment om het niet alleen beter, maar ook samen te doen; Building Back Better Together, de ondertitel van het conferentieprogramma. Daarmee luidt ESNS 2022 de herstart in van een hernieuwd festivalseizoen.

ESNS-directeur Dago Houben: “We zijn als ESNS een evenement voor en door de live-industrie waarin netwerken key is. Het kan dus ook niet anders dat we, nu de beperkingen van de pandemie afnemen, weer een fysiek evenement gaan neerzetten. Wij hebben geconstateerd dat hier behoefte aan is bij zowel de artiesten als bij de muziekprofessionals. Geheel volgens het adagium van dit jaar, Building Back Better Together, organiseren we ESNS in fysieke vorm en nemen een aantal geslaagde digitale elementen van de laatste editie mee.”

ESNS registraties en duurzaamheids(toe)slag
ESNS heeft de afgelopen jaren al een aantal stappen gemaakt in het kader van duurzaamheid en is voornemens dit te intensiveren. Zo is de organisatie aangesloten bij de Green Deal Circular Festivals, een samenwerking met Europese festivals met het streven om in 2025 een circulair te opereren. ESNS is zich bewust van het feit dat dit proces tijd kost en een groot aantal uitdagingen met zich mee brengt. in het kader van Building back better together wil ESNS delegates, bezoekers, artiesten en partners meenemen in het het proces en hoopt elkaar te kunnen inspireren met nieuwe initiatieven. ESNS werkt dit jaar voor het eerst met een Solidarity Eco Tax, een extra bijdrage voor alle bezoekers van ESNS 2022, in een poging de CO2-uitstoot te reduceren en compenseren.

De registraties voor ESNS 2022 zijn per direct beschikbaar via de website van ESNS. Er is een beperkt aantal tickets beschikbaar voor het Early Bird tarief van € 275,- (een korting van € 150,- op de walk-up rate van €450). Delegates die vorig jaar een ticket kochten voor de digitale editie krijgen € 50,- korting. Voor Young Professionals (tot 28 jaar) zijn tickets beschikbaar voor € 225,-. De Solidarity Eco Tax bedraagt € 12,50.

Over ESNS
ESNS is met ruim 350 acts, 40.000 bezoekers en 4.200 deelnemende professionals het toonaangevende in¬ternationale platform voor de Europese muzieksector. ESNS heeft als missie meer aandacht te genereren voor Europese popmuziek en Europese artiesten een effectieve springplank te bieden naar internationaal succes. De belangrijkste activiteiten zijn de confer-entie, de festivals Eurosonic en Noorderslag en de twee Europese projecten: de Music Moves Europe Talent Awards en het European Talent Exchange Pro¬gramme (ETEP).


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop