Nieuws

Online editie ESNS 2021 overtreft ambitieuze verwachtingen

De online editie van ESNS heeft alle verwachtingen overtroffen; zowel het festival- als conferentieplatform is wereldwijd massaal bezocht door muziekliefhebbers en professionals uit 124 verschillende landen. Ingegeven door de huidige veiligheidsmaatregelen, vond de vijfendertigste editie van ESNS digitaal plaats. Ondanks dat de acts, publiek en muziekprofessionals elkaar niet live konden ontmoeten in Groningen, is het toch gelukt om de festivalervaring zo dicht mogelijk te benaderen met dagelijkse live-streams en konden professionals netwerken en elkaar ontmoeten in een virtuele omgeving.

Daarmee bracht de online variant juist veel nieuwe mogelijkheden tot netwerken en was er voor de artiesten een vele malen groter bereik via de online kanalen van ESNS en de vele mediapartners, dan bij de live editie. Hiermee bleef de missie van ESNS ruimschoots gewaarborgd; het promoten en circuleren van nieuwe Nederlandse en Europese muziek.

Showcasefestival
Het digitale platform van het ESNS showcasefestival, dat in samenwerking met NPO 3FM is gebouwd, presenteerde exclusieve live-sets van 189 acts uit 36 Europese landen. De shows, dagelijks uitgezonden via vier kanalen, zijn massaal bekeken en geprezen door media, muziekliefhebbers en professionals. Het showcasefestival is uitgebreid verslagen door mediapartner NPO 3FM en Europese radiostations, verenigd in de EBU (European Broadcasting Union). De NTR gidste de kijker op zaterdagavond in een afsluitende twee uur durende uitzending op NPO 3 door het programma van Noorderslag. Alle showcases zijn per direct online terug te kijken via 3fm.nl/esns.

De sets zijn in een korte periode in heel Europa opgenomen door de acts, in vele gevallen in samenwerking met de EBU, export bureaus, popzalen en festivals. Een unieke prestatie; aangezien 34 Europese landen op dat moment in een lockdown verkeerden. Een groot aantal opnames van de Nederlandse acts zijn gemaakt in Groningen en daarmee is dit het eerste culturele evenement waarbij crew, artiesten en leveranciers vooraf zijn getest in een daarvoor opgerichte COVID snelteststraat.

Conferentie
De gevolgen van de COVID-19 pandemie zijn voor de muzieksector een ongekend grote klap gebleken. Daardoor bleek de behoefte om bij elkaar te komen en de noodzaak om dit onderwerp te bespreken groter dan ooit. Bijna 4.000 delegates – die op het platform meer dan 10.000 een-op-een online meetings aangingen – namen deel aan de conferentie met ‘The Road to Recovery’ als thema, met als doel het vertrouwen terug te winnen, de huidige crisis het hoofd te bieden en een constructieve bijdrage te leveren aan een nieuwe toekomst voor Nederlandse en Europese popmuziek. In 66 panels door 274 sprekers is dan ook juist vooruit gekeken en de heropening van de live-muzieksector besproken. De panels ‘Successful Covid Festival Formats’, ‘Streaming is here to stay!’ en ‘Platform Workshops with Bandcamp & Spotify’ werden druk bezocht. Daarnaast was er veel interesse voor de keynote interviews met Wendy Ong (manager Dua Lipa), Scott Cohen (Warner Music) en Neil Warnock (UTA).

Music Moves Europe Talent Awards
Op vrijdag 15 januari zijn de winnaars van de Music Moves Europe Talent Awards 2021 bekend gemaakt op het digitale platform van ESNS en het NITE Hotel, gepresenteerd door Melanie C. De winnaars zijn Inhaler (ie), Julia Bardo (it), Lous and the Yakuza (be), Melenas (es), Rimon (nl), Sassy 009 (no), Vildá (fi) en Alyona Alyona (ua), de laatstgenoemde won eveneens de Public Choice Award 2021. Dat werd publiekelijk aangekondigd door de Europese Commissaris voor Cultuur, Mariya Gabriel. Deze jaarlijkse Europese prijs voor populaire en hedendaagse muziek, medegefinancierd door het programma Creative Europe, het ministerie OCW, en provincie en gemeente Groningen, belicht opkomende artiesten die het Europese geluid van vandaag en morgen vertegenwoordigen.

ESNS Kickstart, Pop Media Prijs en Pop Stipendium
ESNS presenteerde op Noorderslag, in samenwerking met Buma Cultuur en Dutch Music Export een nieuwe stimuleringsprijs voor nieuw Nederlands talent. Met ESNS Kickstart willen de initiatiefnemers opkomende talenten een impuls geven aan de ontwikkeling van hun carrières. De prijzen zijn in de NTR tv-uitzending uitgereikt door de mediapartners van ESNS aan talenten Froukje (NPO 3FM), Joya Mooi (NPO Radio 2 Soul & Jazz) en Yssi SB (FunX). Aan elke act is een cheque van € 5.000,- overhandigd.

Het tv-programma Beste Zangers is de winnaar van de Pop Media Prijs 2020. De prijs, mede mogelijk gemaakt door SENA performers, werd zaterdag uitgereikt op ESNS. Volgens de jury zetten de makers de muziek centraal in het tv-programma; “waar het om liedjes en niet de beroemdheid van een artiest gaat”.

Het Pop Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds, ter waarde van €10.000, ging naar zangeres S10. “Het groeiproces dat S10 in korte tijd heeft doorlopen is indrukwekkend. Met het Cultuurfonds Pop Stipendium kan zij verdieping aanbrengen in haar eigen muzikale ontwikkeling en werken aan haar bekendheid buiten Nederland”, aldus de jury die het stipendium toekende.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop