Nieuws

Typhoon wint Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2021

Rapper Typhoon heeft met zijn zelfgeschreven nummer ‘Stotteren’ de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2021 gewonnen. Volgens de jury is het ‘niet alleen een fijn nummer om naar te luisteren, maar grappig en troostend tegelijk in het verwoorden van een angstig kinderprobleem’. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 5.000,-. De publieksprijs voor het beste kinderlied gaat dit jaar naar het nummer ‘Ziekenhuis’ van tekstschrijver Jurrian van Dongen, met muziek van Rutger de Bekker en gezongen door Maarten Heijmans.

Voor de zevende editie van de kinderliedjeswedstrijd kwamen ruim 150 inzendingen binnen. De jury (Thijs Borsten, Ageeth de Haan, Fay Lovsky, Trudie Lucardie en Jeroen Schipper) nomineerden daarna vijf nummers. ‘Stotteren’ kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. “Typhoon is erin geslaagd om in zijn rap twee onverenigbaar lijkende begrippen met elkaar te verzoenen: stotteren en rappen”, aldus het juryrapport.

Anneke Dorsman nam zondagmiddag namens het televisieprogramma Klokhuis de prijs in ontvangst in het Wilminktheater in Enschede, als afsluiting van de Kindermuziekweek. Typhoon, die elders in het land was voor repetities, was erbij via een videoverbinding. Hij schreef het nummer op basis van zijn eigen ervaringen en wil hiermee stotterende kinderen een hart onder de riem steken. “Stotteren is geen handicap maar een extra middel. Je wordt er creatiever van met woorden.”

De Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied, vernoemd naar de in 2003 overleden Enschedese dichter en schrijver, is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur en bestaat uit een kunstwerk van kunstenares Helga Kock am Brink en een geldbedrag van 5.000 euro (€ 3.000,- voor de tekstschrijver, € 1.000,- voor de componist en € 1.000,- voor de uitvoerende artiest).

Foto: Myrthe Effing

Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop