Tony Roe winnaar Boy Edgarprijs 2024
Nieuws

Winnaar Boy Edgarprijs 2024 is jazzpianist Tony Roe

Tijdens inJazz in Rotterdam werd op donderdag 27 juni jazzpianist Tony Roy uitgeroepen tot de winnaar van Boy Edgarprijs 2024. Deze prijs is de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. Het is een initiatief van Fonds Podiumkunsten in samenwerking met o.a. Buma Cultuur. De jury koos unaniem voor Tony Roe, en dit is waarom.

Over Tony Roe

Tony Roe (1979) werd geboren in Amsterdam, en studeerde klassieke piano aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en jazzpiano aan het Conservatorium van Amsterdam. Tegenwoordig vormt hij samen met Jamie Peet en Pat Cleaver het jazzpianotrio ‘Tin Men and the Telephone’. Zijn rol in dit trio is muziek componeren en interactieve visuals creëren. Met zijn zelfgemaakte software zorgt hij ervoor dat hij altijd contact maakt met het publiek. Niet alleen met zijn muziek (waarin hij elementen uit de klassieke muziek, hip-hop, elektronische muziek en Latijns-Amerikaanse ritmes combineert), maar ook met deze innovatie interacties gooit hij hoge ogen.

De jury over Tony Roe

‘Pianist, componist en bandleider Tony Roe is een veelzijdig musicus. Zijn instrumentbeheersing is onmiskenbaar, maar het is de vrije visie op de piano die zijn werk onderscheidend maakt. Roe brengt een unieke mix van jazz en technologie, werkt genre-overstijgend en geeft publieksbeleving een nieuwe dimensie. Hij is intelligent, geëngageerd en een innovator binnen de jazz- en geïmproviseerde muziek.’

Jury Boy Edgarprijs 2024

De jury bestond dit jaar uit Cécile de Vos (voorzitter), Mike Bindraban, Marieke Meischke, Bart Maris, Maite Hontelé, Corrie van Binsbergen, Shishani Vranckx, Bert van den Brink en Raluca Baicu.

Het werk van Tony Roe

Roe heeft onder andere samengewerkt met o.a. het Metropole Orkest, ISH Dance Collective, Noord Nederlands Toneel (NNT), Asko|Schönberg Ensemble, Room Eleven, en Janne Schra. Zijn repertoire bestaat tegenwoordig uit samenwerkingen met o.a. Nai Barghouti, Vernon Chatlein, NBE en Ben van Gelder. Zijn show met audiovisueel kunstenaar Marcel Wierckz genaamd ‘Modular Piano’ is een goed voorbeeld van het samenspel tussen de vleugel, synthesizers en interactieve beeldprojecties.


Over de Boy Edgarprijs

De Boy Edgarprijs is vernoemd naar de Amsterdamse jazztrompettist en bigbandleider Boy Edgar. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de erkenning van jazz als hoogwaarde kunstvorm. Winnaars ontvangen een geldprijs van € 25.000 en mogen de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ (gemaakt door Jan Wolkers) in ontvangst nemen. Later dit jaar zal de uitreiking met Tony Roe plaatsvinden. Hij neemt dan de wisselsculptuur aan. De prijs die Fonds Podiumkunsten sinds 2022 organiseert, wordt ondersteund door Buma Cultuur, Sena Performers en North Sea Jazz. Eerder winnaars waren o.a. Monica Akihary, Ronald Snijders, Ack van Rooyen en Tineke Postma.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop