Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Naar boven

Prijzen

Buma Cultuur reikt ieder jaar een aantal prijzen uit voor bijzondere prestaties die Nederlandse muziek aangaan.

Buma Awards
Vanaf maart 2014 zijn de Gouden en Zilveren Harpen vervangen door de Buma Awards. Tijdens de Buma Awards worden er Awards uitgereikt aan de twintig meest gedraaide en verkochte liedjes door (Nederlandse) Buma-leden geschreven. Ook worden er Awards uitgereikt aan de schrijvers van de internationaal meest succesvolle (Nederlandse) liedjes en krijgt de beste tekstdichter een Lennaert Nijgh Prijs. Buma eert daarnaast haar grootste componisten met een Lifetime Achievement Award, eert de muziek geschreven voor de meest succesvolle Nederlandse film en reikte op deze avond ook een Gouden Harp uit aan een persoon die veel heeft betekend voor het Nederlands copyright, voor muziek uit Nederland.
Criteria Buma Awards

Buma Toonzetters Prijs
Van 2008 t/m 2012  is tijdens Toonzetters de Buma Toonzetters Prijs uitgereikt. De prijs werd door een vakjury toegekend aan de beste nieuwe Nederlandse compositie uit het voorgaande jaar.

Winnaars Buma Toonzetters Prijs
2008: Richard Rijnvos – NYConcerto
2009: Robin de Raaff – Vioolconcert
2010: Seung-Ah Oh – JungGa
2011: Yannis Kyriakides – Paramyth
2012: Andys Skordis – The deeper you go…the deeper you go…the deeper you go…deeper you go…you go…you?

Popprijs
De Popprijs wordt ieder jaar uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag aan de groep of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Popprijswinnaars tot nu toe zijn Ali B, Anouk, Arling & Cameron, Bettie Serveert, Bløf, Marco Borsato, Herman Brood, Armin van Buuren, Caro Emerald, Claw Boys Claw, The Common Linnets, De Dijk, Eboman, The Ex, Floor Jansen, De Jeugd van Tegenwoordig, Junkie XL, Kensington, Kyteman’s Hiphop Orkest, Martin Garrix, New Wave, The Nits, The Opposites, Osdorp Posse, Postmen, Mathilde Santing, Racoon, Ronnie Flex, The Scene, Spinvis, DJ Tiësto, 2 Unlimited, Urban Dance Squad en Within Temptation.

De Veer
De Veer is een jaarlijkse industrieprijs die wordt uitgereikt tijdens het Buma Relatiediner op ESNS.
Criteria De Veer

Annie M.G. Schmidtprijs
De Annie M.G. Schmidtprijs is de prijs voor het beste theaterlied, uitgereikt als onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Buma ROCKS! Export Award
De Buma ROCKS! Export Award wordt uitgereikt aan een band of artiest die binnen de heavy muziek succesvol is in het buitenland. Winnaars zijn Anneke van Giersbergen (2019), Floor Jansen (2018), Textures (2017), Within Temptation (2016), Epica (2015) en Ad Vandenberg (2014).

Willem Wilminkprijs
Buma Cultuur ondersteunt de Willem Wilminkprijs. Dit is de prijs voor het Beste Kinderlied en bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,- en een kunstwerk van Helga Kock am Brink. Doel van de prijs is het stimuleren van het kwalitatieve kinderlied. Oud-winnaars zijn Ted van Lieshout (2010), Koos Meinderts (2012), Floortje Schoevaart (2014), Jan Beuving (2016), Katinka Polderman en Kenny B (2018) en Jeroen Schipper (2019).