de Dag van de Componist 2023 door New Music NOW
Nieuws

17 juni: de Dag van de Componist door New Music NOW

Op zaterdag 17 juni 2023 vindt de tweede editie van de Dag van de Componist plaats, een initiatief van New Music NOW. Componisten staan in de schijnwerpers tijdens deze unieke dag in Europa! Radiostation NPO Klassiek zendt de hele dag nieuwe Nederlandse muziek uit en in 12 steden hoor je tijdens ruim 100 concerten en voorstellingen het werk van meer dan 100 in Nederland actieve componisten. 

Meer dan 100 componisten en vele partners

Op deze heugelijke dag verzorgt New Music NOW de landelijke coördinatie, de collectieve promotie en het verbindende programma. De samenwerkende partners zijn onder andere Holland Festival, Buma Cultuur en Orkest de Ereprijs, maar ook muziekscholen, uitgevers en producenten. Iedere organisatie presenteert een eigen programma waarin de vele componisten de spotlight kunnen pakken. Je mag onder andere de Componist des Vaderlands Martin Fondse verwachten, maar ook de stadscomponist van Den Bosch Bart van Dongen, de prijswinnende componist Seung Won-Oh, Meriç Artaç, Noëmi Schermann, Jan-Peter de Graaff en Jonás Bisquert.

Programma Dag van de Componist

Het programma is geen standaard programma. Zo is er een programma op de radio en is er ook per stad een programma. Er is zelfs een programma dat je volgt met de trein:

  • In Amersfoort is de nieuwe compositie van stadscomponist Noëmi Schermann te horen
  • In Arnhem hoor je het stadslied van stadscomponist Lucas Wiegerink en tekstdichter Jibbe Willems
  • In Den Bosch speelt stadscomponist Bart van Dongen met musici van de jeugdafdeling hun eigen gecomponeerde muziek
  • In Den Haag vindt onder andere de coproductie plaats met Festival Dag in de Branding en Festival Classique
  • In Utrecht spelen topmusici de door Jonás Bisquert gecomponeerde Stadscompositie

Het volledige programma, inclusief de programma’s in andere steden, vind je op de website van New Music NOW.

New Music NOW

Met de jaarlijkse Dag van de Componist wil New Music NOW de waarde en het plezier van nieuwe muziek tonen en de componisten van die muziek huldigen. Het festival toont dat nieuwe muziek veelzijdig is en niet alleen in concertzalen en theaters klinkt, maar ook vanaf klokkentorens, op straat, in parken, stations en in huiskamers. Oftewel: een unieke landelijke Dag van de Componist in Europa. Lees meer over de eerste editie van de Dag van de Componist.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

muzikaal erfgoed behouden met o.a. vernon chatlein

Verslag inJazz panel: muzikaal erfgoed behouden

ESNS kondigt eerste 38 namen aan voor 2024