Nieuws

Bob Zimmerman wint eerste Buma Oeuvre Award Music in Media

De jaarlijkse Buma Oeuvre Award Multimedia heeft een nieuwe naam. Ondergebracht binnen de Buma Music in Media Awards heet de onderscheiding nu Buma Oeuvre Award Music in Media. De eerste winnaar is Bob Zimmerman, die zijn prijs onder meer ontvangt voor zijn werk voor producties als ‘De Avonden’, ‘Süskind’ en ‘De Nieuwe Wildernis’. Hij krijgt de prijs tijdens de uitreiking van de Buma Music in Media Awards overhandigd, op 19 april in het Tropenmuseum (KIT) in Amsterdam.

Bob Zimmerman

Componist en arrangeur Bob Zimmerman (Amsterdam, 1948) geldt als een icoon in de Nederlandse muziekwereld. Zijn eerste composities schreef hij al op zevenjarige leeftijd en na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag maakte hij snel naam als componist voor theater en later film. Hoewel de LP met door hem gecomponeerde muziek van de film ‘An Bloem’ in 1984 met een Edison werd bekroond, geldt zijn grote doorbraak als filmcomponist het werk voor de film ‘De Avonden’ van Rudolf van den Berg uit 1989. Zijn scores ondersteunen veel films, zoals ‘For My Baby’ (1997), ‘Snapshots’ (2002), ‘Tirza’ (2010) en ‘Süskind’ (2012). Ook componeerde Zimmerman de muziek bij de documentaire ‘Staal & Lavendel’ over Cornelis Verolme (2007) en bij natuurfilms ‘De Nieuwe Wildernis’ (2013) en ‘Holland: Natuur in de Delta’ (2015). Recent begeleidde hij als creatief leider zestien componisten bij het maken van een nieuwe score voor de stomme filmklassieker ‘The Phantom Carriage’ (1921).

“Vanuit onze achterban horen we unaniem dat Bob een mentor is voor velen. Vrijwel iedereen die met hem heeft gewerkt of hem kent, draagt hem een warm hart toe. Componisten die met hem hebben samengewerkt, geven aan ongelooflijk veel van hem geleerd te hebben”, aldus Maartje Glas, General Manager Buma Music in Motion.

“Bob Zimmerman is al jaren onderdeel van de jury van de Buma Music in Media Awards, is ontzettend goed in zijn vak, werkt heel hard, snel en goed en het is prettig om met hem samen te werken. Daarnaast is het een heel mooi mens. Het is daarom niet meer dan verdiend dat hij deze Buma Oeuvre Award Music in Media toegekend krijgt.”

De iconische traan van Máxima

Naast zijn werk voor diverse projecten in de media, is Zimmerman één van de arrangeurs van het Metropole Orkest. Ook werkte hij met regelmaat voor het Koninklijk Huis, met als meest bekende werk zijn arrangement van Astor Piazzolla’s tango Adiós Nonino. Uitgevoerd door bandoneonspeler Carel Kraayenhof ontlokte dit arrangement tijdens het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta de inmiddels iconische traan van Máxima.

Buma Oeuvre Awards

Buma Oeuvre Award Multimedia winnaars

2019 – Martijn Schimmer
2020 – Stephen Emmer
2021 – Ruud Bos
2022 – Fons Merkies

Buma Oeuvre Award Music in Media winnaar

2023 – Bob Zimmerman

Bekijk meer winnaars in het Buma Awards archief.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

inJazz festival en conferentie programma 2024

Gratis jazzfestival inJazz van 26 t/m 28 juni in Amsterdam en Rotterdam

Ambassadeur van Muziekdocent van het Jaar-verkiezing: zanger Claude