Nieuws

Brahim Fouradi winnaar van De Veer 2023

Muzikale duizendpoot Brahim Fouradi is winnaar van De Veer 2023. Hij ontving de prijs tijdens ESNS in Groningen. De Veer is een onderscheiding als blijk van waardering voor iemand uit de muziekindustrie die zich voor een langere periode verdienstelijk heeft ingezet voor het Nederlandse repertoire. Uit het juryrapport: “Zijn succes, zijn positivisme, zijn dadendrang, zijn ambitie en enthousiasme zijn een stimulans voor de talenten van morgen, die de Nederlandse muziekcultuur kleurrijker, diverser en inclusiever maken.”

Aangeboren talent

Op het visitekaartje van Brahim Fouradi prijken de volgende functies: artiest, producer, manager, labelbaas, A&R-manager, uitgever; componist, tekstschrijver. Het talent mag aangeboren zijn, het succes is hem niet aan komen waaien. Met de inkomsten van verschillende bijbaantjes zoals worstenroller en hotdogverkoper legt Brahim de basis voor zijn ambities in de muziek. Mixtapes maken en cd’s branden en deze aan de man brengen. Hoewel hij nu nog steeds jong is – hij moet nog 38 worden – is zijn muziek-CV inmiddels duizelingwekkend te noemen. Van Robbie Williams tot Yellow Claw en van Frenna tot Antoon; hij was de afgelopen jaren bij talrijke hits betrokken.

Internationaal succes

Muziek is weliswaar zijn drive maar het podium niet per se zijn plek. Bij een label werken, dat is wat hij altijd al wilde. Dus kiest hij voor een rol achter de schermen en wordt manager van onder andere Cho, en later via zijn eigen managementbureau ook van succesvolle artiesten als Yosylvio, Sevn Alias, Lijpe, Project Money & The 44thFloor en Frenna. Via zijn rol als A&R consultant bij Sony Music en head of music bij X Factor NL neemt zijn carrière een internationale vlucht. Het is de opstap naar Syco Music van Simon Cowell, bekend van de succesvolle tv-formats X Factor UK, Britain’s Got Talent en America’s Got Talent. Cowell besluit hem te benoemen tot International A&R Manager van Syco en daarmee is hij als A&R consultant betrokken bij de succesvolle tv-programma’s.

En ook nog componist en producer

Het afgelopen jaar was hij, naast alle label-, management- en A&R-activiteiten, één van succesvolste componisten/producers. Zo is hij medeauteur van de meest gestreamde single van 2022: ‘Vluchtstrook’ van Kris Kross Amsterdam, Antoon en Sigourney K. Ook bij de andere Kris Kross Amsterdam releases was hij betrokken als schrijver en executive producer. In 2022 stond hij maar liefst acht keer in de Top 40 en scoorde hij een Top 5 hit met ‘Olivia’ van Antoon.

Invloedrijk

Wat dit hitoverzicht vooral duidelijk maakt is niet alleen hoe divers het talent van de winnaar van De Veer 2023 is, maar het toont ook hoe invloedrijk hij inmiddels is. Als kind van Marokkaanse ouders is hij erin geslaagd een stempel te drukken op de Nederlandse hiphop en de nationale urban muziekcultuur. Gesteund door zijn religieuze overtuigingen en principes is hij daarmee, bedoeld of onbedoeld, ook een voorbeeld voor vele jonge mensen die dromen van een carrière in de muziek.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Italie focusland ESNS 2025

Dolce Vita in Groningen tijdens ESNS 2025

Willem Wilminkprijs 2024

Inschrijving Willem Wilminkprijs 2024 geopend