Buma Blaasmuziek Awards
Nieuws

Buma Blaasmuziek Awards 2023 zijn toegekend

Naast de Buma NL Awards, zijn ook de Buma Blaasmuziek Awards van 2023 toegekend. Dit jaar zijn Peter Kleine Schaars en Ray Farr de winnaars. Beiden hebben een grote en positieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek binnen en buiten Nederland. Op zaterdag 25 november wordt het bijbehorende sculptuur uitgereikt tijdens de Fanfare Repertoire- en Netwerkdag in Nunspeet. Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest zal tijdens het HRFSTWND-concert enkele bewerkingen van Ray Farr uitvoeren.

Peter Kleine Schaars

Al op jonge leeftijd speelde Peter Kleine Schaars in verschillende orkesten. Zijn conservatoriumstudie sloot hij af met maar liefst vier diploma’s, waarna hij in dienst trad bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. In de loop der jaren bekleedde hij daar verschillende functies. Sinds 2017 is hij dirigent van het Orkest Koninklijke Marechaussee. Ook leidt hij het Nederlands Politie Orkest en Gruno’s Postharmonie uit Groningen.

Peter heeft meer dan 100 composities en arrangementen op zijn naam staan in de beroepssector. Ook de amateurssector begon zijn vernieuwende stijl te waarderen en in 1996 verschenen zijn eerste werken. Tegenwoordig heeft hij zich ook ontwikkeld als coach met nadruk op de lichte muziek. Zijn boekje Het Mysterie van de lichte muziek behoort ondertussen tot standaardwerk voor dirigenten en leergierige muzikanten.

Ray Farr

Ray Farr begon zijn muziekcarriere als cornettist op 5-jarige leeftijd in Engeland. Na studies aan Birmingham School of Music en Royal Academy of Music, speelde hij onder andere bij BBC Midland Light Orchestra en BBC Radio Orchestra. Na aansporing van Elgar Howarth startte hij met muziek schrijven. Één van zijn eerste arrangementen was Star Wars van John Williams. Het leverde hem een reeks succesvolle en populaire arrangementen op in de lichte muziek.

Internationaal brak hij door met zijn bewerking van Bach’s Toccata. Na Engeland begon Ray tevens in Noorwegen als chef-dirigent van de Trondheim Military Band en de National Youth Windband of Norway. Orkosten over de hele wereld spelen zijn werken die hij maakte als arrangeur en componist. Ook werkte hij aan een doctoraat in muziek. Het boek Introduction to Conducting komt van zijn handen.

Een welverdiende erkenning

Van beide mannen kan worden gezegd dat zij zich jarenlang hebben toegewijd aan de lichte muziek. Zij droegen bij op nationaal en internationaal niveau aan de blaasmuziek. Een welverdiende erkenning.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Annie M.G. Schmidtprijs geschaald - uitreiking toegankelijk

Uitreiking Annie M.G. Schmidtprijs in 2024 toegankelijk

Les Arcs filmfestival BMIM

Les Arcs Film Festival zet spotlight op Nederlandse mediamuziek