Nieuws

Buma Blaasmuziek Awards voor Johan de Meij en Otto M. Schwarz

De Buma Blaasmuziek Awards 2022 zijn toegekend aan de componisten Johan de Meij en Otto M. Schwarz. De prijs wordt zaterdag 26 november uitgereikt tijdens het slotconcert van de Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen.

Dit jaar is de internationale award toegekend aan Otto M. Schwarz.  De 54-jarige Oostenrijker is een veelzijdig componist. Naast zijn uitgebreide oeuvre voor blaasorkesten, maakt Schwarz ook muziek voor reclamespots, films en thema’s voor grote televisiestations. Sinds 1995 heeft hij composities op symfonisch gebied uitgegeven bij uitgeverij Mitropa/de Haske. Successen als Nostradamus, Dragon Fight en The story of Anne Frank worden wereldwijd uitgevoerd.
Zijn composities zijn vaak gebaseerd op thema’s die verwijzen naar historische gebeurtenissen of personen. Schwarz verstaat de kunst om voor een specifiek werk de juiste sfeer te creëren en gewenste spanningen neer te zetten. Tevens mag Schwarz’ bijdrage in het educatieve repertoire van de laatste jaren niet onbenoemd blijven.

De nominatie van Johan de Meij zal vele liefhebbers niet verbazen. Hij heeft meerdere onderscheidingen en prijzen achter zijn naam staan. Met De Meij vaak zelf op de bok wordt zijn enorme oeuvre wereldwijd gespeeld. Zijn composities zijn gevarieerd en verrassend. De werken bevatten voor alle musici uitdagingen in diverse opzichten en bieden een palet aan smaken: virtuositeit, samenspel, en climaxen. Ook op concoursen en festivals staan composities vaak als verplicht onderdeel op het programma. Zo was zijn compositie Madurodam het verplichte werk in de 3e divisie harmonie tijdens het WMC 2022.
Speciaal voor de komende editie van de Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen heeft Johan de Meij zijn werken Canticles en de gehele symfonie Lord of the Rings voor fanfare bewerkt.

De lustrumeditie van de Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen wordt gehouden op vrijdag 25 november en zaterdag 26 november 2022. De stichting CRON organiseert dan een festivalweekend voor componisten, musici, dirigenten en liefhebbers van blaasmuziek. Op vrijdag vinden alle activiteiten en bijeenkomsten plaats in Deventer en op zaterdag verplaatst het festival naar Veldhoven met als hoogtepunt het slotconcert.

De Buma Blaasmuziek Awards worden jaarlijks toegekend aan personen die een grote en positieve bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten. De selectie en voordracht van kandidaten vindt plaats in overleg met RIC (Repertoire Informatie Centrum) te Deventer.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Italie focusland ESNS 2025

Dolce Vita in Groningen tijdens ESNS 2025

Willem Wilminkprijs 2024

Inschrijving Willem Wilminkprijs 2024 geopend