Nieuws

Buma Cultuur maakt de data voor inJazz 2023 bekend

Na een succesvol 2022, waarin Nederlandse componisten, bands en solisten geworteld in jazz en global internationaal volop aandacht kregen, legt Buma Cultuur de kaarten op tafel voor een veelbelovend 2023. Behalve met netwerkevenement en gratis showcasefestival inJazz is Buma Cultuur actief op beurs jazzahead! in Bremen.

inJazz 21 t/m 23 juni

InJazz vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 23 juni en start net als in 2022 met een gratis concertavond in het Bimhuis in Amsterdam. Vervolgens verplaatst het evenement zich naar Rotterdam. Daar is inJazz als vanouds het startpunt van fringe festival North Sea Round Town, dat de stad in de twee weken voorafgaand aan North Sea Jazz vult met muziek en jazzgerelateerde activiteiten. Artiesten werkzaam in Nederland (en die hun werk registreren bij Buma/Stemra) kunnen zich tot 1 maart aanmelden voor een optreden tijdens inJazz. Een professionele selectiecommissie beoordeelt alle inzendingen.

Tijdens inJazz komen muziekprofessionals werkzaam in jazz en verwante stijlen samen om te netwerken en om de optredens te zien van de geselecteerde acts. In Rotterdam werkt inJazz behalve met North Sea Round Town samen met jazzpodium LantarenVenster en met Batavierhuis, onafhankelijke makerspace en broedplaats voor (jonge) ondernemende kunstenaars. In samenwerking met Fonds Podiumkunsten wordt tijdens inJazz de winnaar van de Boy Edgarprijs 2023 bekendgemaakt.

Dutch inJazz op jazzahead! 2023

Jazzahead!, de grootste jazzbeurs ter wereld, vindt van 27 tot en met 30 april plaats in Bremen (DE). Buma Cultuur verzorgt de stand Dutch inJazz, waar Nederlandse artiesten en andere professionals werkzaam in de jazzsector zaken kunnen doen. Jazzahead! 2023 kent een Duitse focus, waarbinnen ruimte is voor een viertal opvallende opdrachtprojecten met internationale partners. Zo is inJazz partner in een project rond de Duitse, in Amsterdam wonende en werkende drummer en componist Felix Schlarmann. Vooral bekend van de band Bruut!, is Schlarmann al lang actief in Nederland als sideman en solo-artiest. Voor het project dat debuteert op jazzahead! stelde hij een zevenkoppige band samen die nieuw werk van zijn hand zal spelen. Met Ben van Gelder (altsaxofoon), Mete Erker (tenorsaxofoon), Līva Dumpe (vocalen), Olivier van Niekerk (gitaar), Franz von Chossy (piano), Pat Cleaver (bas) en Schlarmann op drums, weerspiegelt Felix Schlarmann’s Tree House het internationale karakter van de actuele Nederlandse jazzscene.

Twee groepen uit Nederland zijn geselecteerd voor een regulier showcaseoptreden tijdens jazzahead! 2023, te weten de samenwerking van pianist Wolfert Brederode met het Matangi Quartet en slagwerker Joost Lijbaart (hun album Ruins and Remains van oktober jl. oogstte al uiterst lovende recensies in binnen- en buitenland) en het AVA Trio (in 2018 in de selectie van inJazz; een crossover van world en improvisaties, met baritonsax, bas en frame drums).

Over inJazz

InJazz promoot al jaren de Nederlandse jazz en haar componisten op zowel nationaal als internationaal niveau. InJazz, een initiatief van de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma, is bekend geworden als het belangrijkste showcase-, conferentie- en netwerkevenement van Nederland voor jazzmuziek en verwante genres. InJazz wordt ondersteund door onder meer Gemeente Rotterdam, Sena Performers, North Sea Round Town, LantarenVenster en BIMHUIS.

www.injazz.nl


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL Awards: dit zijn de winnaars van 2023

muzikaal erfgoed behouden met o.a. vernon chatlein

Verslag inJazz panel: muzikaal erfgoed behouden