Mathilde Wantenaar winnares componist Buma Classical Award
Nieuws

Componist Mathilde Wantenaar bekroond met Buma Classical Award

Een verrassing voor Mathilde Wantenaar. Voordat haar Accordeonconcert in wereldpremière ging, ontving de 30-jarige Amsterdamse in Wenen de Buma Classical Award! Wantenaar heeft volgens de cijfers van BumaStemra in 2023 de meeste inkomsten uit auteursrecht weten te behalen. Daarmee laat ze overwegend oudere en mannelijke componisten en arrangeurs achter zich.

Een verstandige keuze

Na het afronden van de studie klassieke compositie aan het Conservatorium van Amsterdam, studeerde Wantenaar klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Ze verdeelde drie jaar lang haar tijd tussen haar compositiepraktijk en zangstudie. Maar in 2019 besloot ze zich te focussen op enkel compositie vanwege haar succesvolle orkestopdracht ‘Prélude à une nuit américaine’ voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de operacommissie ‘Een lied voor de maan’ voor De Nationale Opera. Het bleek een verstandige keuze.

Veelzijdige componist

Wantenaar werkt sindsdien samen met individuele musici waaronder vocalisten, instrumentalisten, kleine ensembles en grote orkesten. Ze is veelzijdig inzetbaar als componist vanwege haar vakmanschap en openheid voor veel genres. Ze schreef en werkte ondere andere met De Nationale Opera, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Nederlands Blazers Ensemble, Amsterdam Sinfonietta, Wishful Singing, Liza Ferschtman, Ralph van Raat en Johannette Zomer. Haar muziek wordt omschreven als lyrisch, betoverend en eclectisch maar authentiek.

Dik verdiend

“Bescheidenheid siert de mens, want Mathilde wijst naar de rol van anderen in haar carrière. Mensen die haar aanmoedigen of deuren voor haar openen, maar daarmee doet ze zichzelf tekort. Mathilde is een op- en top-maker, die vanuit het ogenschijnlijke niets iets bijzonders kan laten ontstaan. Ze steekt met kop en schouders uit boven de concurrentie. Ze kan zichzelf ruimschoots bedruipen van haar compositieopdrachten. Sterker nog, er kan momenteel niets extra bij. Dat tekent haar kwaliteit en het is dan ook meer dan terecht dat de Buma Classical Award haar ten deel valt.”

Frank Helmink, directeur Buma Cultuur

Buma Classical Award

Buma Cultuur reikt Buma Awards uit, waar de Buma Classical Award onderdeel van is. Het is een oeuvreprijs voor hedendaagse componisten die lang actief zijn in de Nederlandse muzieksector. Zij verbinden moderne stromingen met nieuw gecomponeerde “ernstige” muziek, en zijn of haar werk komt onder de aandacht van het grote publiek. Eerdere winnaars en winnaressen waren:


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop