Dag van de Componist 2023 - header 2024 tweede optie
Nieuws

Dag van de Componist: Stadscomponisten bekendgemaakt

Dit jaar vindt de derde editie van het unieke festival Dag van de Componist plaats. Op en rond zaterdag 15 juni vinden in 15 steden meer dan 150 concerten en voorstellingen plaats. Honderden in Nederland actieve componisten worden samen met ruim 500 musici in de schijnwerpers gezet. Hiermee viert Nederland het belang, de waarde en het plezier van levende eigentijdse muziek.

Stadscomponisten bekendgemaakt

Een speciale trein genaamd New Music NOW Express rijdt langs zes steden: Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, ‘s-Hertogenbosch en Utrecht. Voor elke stad is een Stadscomponist aangewezen die een Stadslied zal componeren. Samen met koren, muziekscholen en andere organisaties uit de stad, wordt het lied uitgevoerd in een feestelijk Stationsconcert. Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis schrijft een verbindende compositie die in alle steden wordt uitgevoerd. Dit jaar zijn de aangewezen Stadscomponisten:

  • Almere: Renske Vrolijk
  • Amsterdam: Yannis Kyriakides
  • Arnhem: Lucas Wiegerink
  • ‘s-Hertogenbosch: Bart van Dongen
  • Utrecht: Annabel Schouten
  • Zwolle: Toon Hagen

Lees meer over de Stadscomponisten.

Samenwerkend Nederland

New Music NOW is de initiatiefnemer van Dag van de Componist. Maar ze doen het niet allen. Ze werken onder andere samen met componisten, koren, ensembles, festivals, muziekverenigingen, conservatoria, muziekscholen, uitgevers, producenten en podia. Hierdoor komt een breed publiek met nieuwe muziek in aanraking, waarmee Dag van de Componist een beweging in gang wil zetten. Die beweging zal onder andere plaatsvinden in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Almere, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Goes, Groningen, Heerlen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zwolle. De netwerkpartners voor Dag van de Componist zijn onder andere Holland Festival, TivoliVredenburg, de Doelen, November Music, Gaudeamus, Intro in Situ*, De Link, Orkest De Ereprijs en Asko/Schönberg.

Programma Dag van de Componist 2024

Het complete programma inclusief de verrassende locaties worden in april bekendgemaakt. Je kunt in ieder geval je hartmuziek ophalen met de volgende onderdelen:

New Music NOW Express

Ontmoet de componisten en geniet van nieuwe muziek tijdens een speciaal voor Dag van de Componist in het leven geroepen trein. Lees meer over de New Music NOW Express.

Stationsconcerten

In de 6 steden vinden de Stationsconcerten van de Stadscomponisten plaats. Ga na de Stationsconcerten mee voor een aansluitend muzikaal programma met concerten in elke stad.

New Music NOW Show

In TivoliVredenburg vindt een avondvullende live-show plaats met muzikale gasten, componisten en topensembles. Er wordt later ook een programma in Hoog Catharijne bekendgemaakt. Lees meer over de New Music NOW Show.

Ook online en “offline” beschikbaar

Naast de unieke locaties door heel Nederland zijn via radiostation NPO Klassiek en het wekelijkse tv-programma New Music NOW TV onder andere vooraankondigingen, previews, live-radio en live-tv te horen en te zien. NPO Klassiek zendt 15 juni de hele dag nieuwe Nederlandse muziek uit. En na het festival is het materiaal beschikbaar via de kabel-tv-zender ONS, in het programma New Music NOW tv.

Houd New Music NOW in de gaten voor updates over Dag van Componist.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop