dit was inJazz 2023
Nieuws

Dit was inJazz 2023

De Nederlandse jazz scene kent geen grenzen. Dat bleek tijdens inJazz 2023. Een uitverkochte editie met ruim 300 professionals uit meer dan 25 landen, Nederlands bands met leden uit uiteenlopende landen en de Catalaanse bijdragen bevestigden het internationale karakter van het festival.

Catalaanse bijdrage

Dit jaar had inJazz een Catalaanse bijdrage dat mede mogelijk gemaakt werd door Catalan Arts Music, Catalan Institute for Cultural Companies en the government of Catalonia. Het uitte zich in:

  • drie Catalaanse bands tijdens het festival;
  • een panel over de Catalaanse jazzscene;
  • een speciale matchmaking met vertegenwoordigers van de jazzwereld uit Catalonië;
  • en een delegatie van 17 personen.

(Inter)nationale conferentie

Naar de Catalaanse focus had inJazz uiteraard haar eigen uitgebreide programma, verdeeld over Amsterdam en Rotterdam. De conferentie vond plaats in Rotterdam op donderdag en vrijdag. Op donderdag werden internationale onderwerpen zoals groen toeren, het slechten van grenzen tussen festival(genres) en internationale ambities besproken. De vrijdag had een nationaal karakter. Een panelgesprek over de situatie van jazz op de Nederlandse radio, muzikaal erfgoed en fair practice & fair pay kwamen aan bod.

Grenzeloos netwerken

Tijdens de conferentiedagen hebben de professional 1-op-1 afgesproken met internationale programmeurs en vertegenwoordigers van fondsen en rechtenorganisaties. De ultieme kans om grenzeloos te netwerken! Ook werd tijdens de conferentie de Nederlandse jazzlijst gepresenteerd. In opdracht van Buma Cultuur werd het Nederlandse jazzlandschap in kaart gebracht.

Ook werd door BumaStemra, in samenwerking met saxofonist, DJ en muziekbusinessexpert Susanne Alt, een handzame FAQ gelanceerd, die artiesten op weg helpt om betaald op te treden. Uiteraard kon er geen muziek ontbreken tijdens de conferentie: Önder, het ‘bass ensemble’ van Jort Terwijn, Trio Ragnarök en CHI Trio brachten hun werk ten gehore.

3 muzikale avonden

Dit jaar waren er 3 muzikale avonden met maar liefst 1800 bezoekers. Op woensdag werd het showcaseprogramma afgetrapt met optredens van o.a. NOHMI, Raquel Kurpershoek, Loek van den Berg Quintet en Sanem Kalfa Miraculous Layers. Ook dit jaar was donderdagavond van inJazz de aftrap van fringe festival North Sea Round Town. Gevuld met zestien optredens, verdeeld over vijf zalen op nog geen 100 vierkante meter, hing er donderdagavond een waar festivalgevoel. Het publiek, dat in groten getale aanwezig was, kon genieten van optredens van Alba Careta Group (ES), Alto for Two, AVA Trio, Brintex Collective, Felix Schlarmann’s Tree House, JF Trio (ES), Matthias van den Brande Trio, Martin Leiton Quartet (ES), Meral Polat Trio, Organix, Peter Willems Trio, Wake The Dead, Yoràn Vroom’s Group of Friends, Tobias Preisig (CH), The Milk Factory (BE) en The Zebra Street Band. Martin Fondse nam de muzikale afsluiting voor zijn rekening met zijn nieuwste project Faces of Water 2: Forces of Water. As onderdeel van The Records on Tour / Powered by VNJJ & Keep an Eye Foundation, trad Ambergris op.

Boy Edgarprijs 2023 voor Monica Akihary

Tot slot werd tijdens inJazz bekendmgeaakt dat vocalist en tekstdichter Monica Akihary dit jaar de Boy Edgarprijs wint. De winnares is als geen ander thuis in muzikale tradities uit alle windstreken en zoekt actief samenwerkingen op met uiteenlopende (jonge) musici en dichters. Al meer dan vijfentwintig jaar vormt ze samen met gitarist-componist Niels Brouwer een duo onder de naam Boi Akih en treedt wereldwijd op. Ze ontvangt het prijzengeld van € 25.000 en de bronzen wisselsculptuur van Jan Wolkers op 6 december 2023 tijdens haar concertavond in het BIMHUIS.

inJazz 2024

Al tijdens het festival werden de eerste resultaten zichtbaar van Nederlandse acts die door hun optreden op inJazz zijn geboekt op buitenlandse festivals, of een nieuwe platendeal hebben getekend. Ook stappen zetten in de internationale jazzscene en grenzeloos netwerken? Schrijf je dan in voor de inJazz nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

muzikaal erfgoed behouden met o.a. vernon chatlein

Verslag inJazz panel: muzikaal erfgoed behouden

ESNS kondigt eerste 38 namen aan voor 2024