Nieuws

ESNS 2021; vijfendertigste editie zowel fysiek als digitaal

Het conferentie en showcasefestival ESNS (Eurosonic Noorderslag) in Groningen gaat ook in 2021 door. De gevolgen van de COVID-19 pandemie zijn voor de muzieksector niet te overzien. Het wereldwijd stilleggen van het live-programma betekent een ongekend grote klap voor een ieder werkzaam in deze sector.

Creatief directeur Robert Meijerink: “Reden te meer om in januari, sinds lange tijd, weer samen te komen in Groningen en de balans op te maken met een hoopvolle blik op de toekomst. Juist deze onzekere tijden vragen om een gelegenheid om de dialoog met elkaar aan te gaan en elkaar te steunen en te inspireren, om van elkaar te leren en uiteindelijk het vertrouwen terug te winnen. Niet in de laatste plaats wil ESNS een evenement organiseren dat recht doet aan haar missie; het stimuleren en bevorderen van de circulatie van nieuwe Europese muziek en het promoten van Nederlandse acts en hun repertoire. De behoefte en noodzaak is niet eerder zo groot geweest.”

ESNS 2021 vindt plaats van 13 tot en met 16 januari en wordt voorafgegaan door de European Music Week; een digitaal platform waarin een groot aantal partners de handen ineen slaan om (nieuwe) Europese muziek te promoten en de Europese live-muzieksector het podium te geven. Hiermee willen ESNS en haar partners een constructieve bijdrage leveren aan nieuwe toekomst voor Nederlandse en Europese popmuziek.

In veel opzichten is de vijfendertigste editie anders dan voorgaande jaren. De huidige maatregelen in het bedwingen van de pandemie vereisen de nodige aanpassingen voor de fysieke editie, maar deze editie wordt breed ondersteund in een digitale vorm, zowel voor de conferentie als het showcasefestival. In alle gevallen is de focus op Europa groter dan ooit.

Waar ESNS voorheen elk jaar een focusland belichtte, is dat jaar gekozen om het vizier op heel Europa te leggen.

Deze aangepaste editie geeft ESNS de gelegenheid om opkomend Europees talent wederom een groot podium te bieden op Eurosonic met op vrijdag de uitreiking van de Music Moves Europe Talent Awards. Nederlands talent krijgt ruim baan op Eurosonic en met name op zaterdag; Noorderslag geeft traditioneel een staalkaart van de Nederlandse popmuziek. Op de conferentie is de mogelijkheid tot netwerken en zakendoen ruim opgezet en gaan delegates de dialoog aan om de stand van zaken in de industrie te bespreken en de huidige crisis het hoofd te bieden. Zowel het festival als de conferentie worden ingericht met de veiligheid van bezoekers, delegates, artiesten als hoogste prioriteit. Daarnaast voorziet ESNS in voldoende en veilige faciliteiten voor de internationale media die naar Groningen afreizen om verslag te doen van ESNS 2021.

ESNS directeur Dago Houben: “De popsector is hard getroffen. Maar wij voelen ons gesterkt door de honderden muziekprofessionals uit binnen- en buitenland die in de afgelopen maanden ondanks de beperkingen die de pandemie met zich meebrengt alsnog steeds een registratie voor ESNS 2021 kochten. Wij voelen dat als een oproep vanuit de sector. Daarnaast worden wij geweldig gesteund door een groot aantal partners en niet te vergeten de overheden die ons met hun extra steunmaatregelen indirect oproepen om vooral te doen waar we goed in zijn; de circulatie van Europese muziek stimuleren. Deze extra steun geeft ons de mogelijkheid om eenmalig de prijs van ons evenement drastisch te verlagen en op die manier voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken. Voor de mensen die nog niet mogen, kunnen of durven reizen, ontwikkelen we een een laagdrempelige digitale editie.”

ESNS is in een vergevorderd stadium om zowel het festival als de conferentie volgens de geldende richtlijnen vorm te geven. Details zullen in de komende maand duidelijk worden en zo snel mogelijk bekendgemaakt. ESNS geeft voor editie 2021 een substantiële korting op de conferentie-tickets.

De conferentie ticketprijs voor 2021 wordt een vaste prijs van € 195,- en het ticket voor Young professionals (<28 jaar) € 115,-. Dit is inclusief toegang tot de digitale omgeving met live-streams, on demand panels en showcases, toegang tot een netwerkomgeving en database. Het ticket voor toegang tot het digitale aanbod is € 50,-. Registraties zijn beschikbaar via esns.nl. Voor hen die al een registratie hebben aangeschaft is een passende oplossing beschikbaar en krijgen hierover bericht.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop