Nieuws

ESNS line-up voor digitaal festival en conferentie compleet

Het Europese showcasefestival en de conferentie ESNS (Eurosonic Noorderslag) in Groningen voegt vijf nieuwe acts toe aan de line-up en maakt daarmee het festivalprogramma compleet. Het conferentieprogramma is nu ook volledig gepubliceerd, waardoor ESNS klaar is om van start te gaan over een week.

De vijf nieuwe toevoegingen aan de festival line-up zijn de Nederlandse Acts MEROL, Wies, Pom and Cloudsurfers, die op Noorderslag zullen spelen, en Tinlicker op Eurosonic. Ze voegen zich bij een diverse lijst aan Europese acts, die zullen optreden op de tweede digitale versie van het ESNS-showcasefestival. Onder de eerder aangekondigde acts, zijn Wet Leg (gb), K.ZIA (de), Carla Prata (pt), S10 (nl), Meskerem Mees (be), Alina Pash (ua), Blanks (nl), Yard Act (gb), Priya Ragu (ch) en Gaidaa (nl).

De conferentie van ESNS focust zich op onderwerpen als duurzaamheid en het herstel van de muziekindustrie, met als thema ‘Buiding Back Better Together’. ESNS heeft met dit thema als doel de muziekindustrie een betere, inclusievere en groenere sector te maken. Daarom zal Frans Timmermans, Vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor The Green Deal, de conferentie openen. Daarnaast geeft hij een keynote op de ESNS woensdag. Timmermans zal spreken over het herstel van de huidige crisis en hoe The Green Deal de muziekindustrie positief kan en zal beïnvloeden. Om The Green Deal daadwerkelijk uit te voeren, is daadkrachtig handelen en doortastend werken vereist. Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda, geeft op vrijdag 21 januari de keynote: Scale Up and Hurry Up!

The Green Deal komt vaker terug op de conferentie, met het panel The EU’s Green Deal – Where does the music fit? met Claire O’Neill (A Greener Festival), Niklas Nienass (Europees Parlement), Holger Jan Schmidt (Yourope), Laurence Graff (Europese Commissie), met Linnéa Svensson van Greener Event als moderator. Emmanuel Legrand leidt het panel Recovery of the Music Sector – Where Are We Now? with Burak Özgen (GESAC), Mikolaj Ziółkowski (Open’er Festival), Susanne Hollmann (Europese Commissie) en Erminia Sciacchitano (Ministerie van Cultuur, Italië), dat ruimte biedt aan de huidige stand van zaken van festivals en hoe zij zijn beïnvloed.

Daarnaast voegt ESNS Hannah Shogbola (United Talent), Natasha Gregory (Mother Artists), Sally Dunstone (Primary Talent International) en Whitney Boateng (WME) toe aan The Agents Panel, gemodereerd door Maria May (CAA). Greg Parmley (ILMC), zal de vraag stellen hoe groot de kansen zijn op een omvangrijk festivalseizoen in 2022. Christof Huber (Yourope), Stephan Thanscheidt (FPK Scorpio), Marta Pallarès (Primavera Sound), Codruta Vulcu (ARTmania) en Paul Reed (AIF) zullen deze vraag beantwoorden.

Andere bevestigde panels en keynotes zijn onder andere A Model for a United Industry, dat dieper ingaat op de vraag hoe we kunnen zorgen voor een beter nalatenschap voor onszelf en de muziekindustrie. Op de ESNS donderdag zal Helienne Lindvall de voormalig manager van Beyoncé, Elton John en Mary J. Blige interviewen; Merck Mercuriades. Hij wordt geïnterviewd over zijn Hipgnosis Songs Fund, met als missie songwriters eerlijker uit te betalen. Op deze vraag gaat ook Kevin Brennan in, als lid van het Britse parlement houdt hij zich bezig met wetgeving hieromheen.

De panels zijn gericht op een globale manier van aanpak als het gaat om een betere muziekindustrie. Diversity in the Backstage is een panel dat wordt gepresenteerd door Omroep Zwart. Zij richten zich met dit panel op diversiteit en inclusiviteit. Panels die laten zien hoe het op andere plekken op de wereld gaat, zijn bijvoorbeeld Are You Export Ready for Mexico? door EMX, Rabbit or Man in the Moon? Doing Business in China, verzorgd door Dutch Music Export, RVO, and C-SHARP, en Short Videos, Films, Series and Nft’s – Music and India’s Booming Audiovisual Industry, van Ears On India.

ESNS zendt ook de prestigieuze Europese muziekprijs voor aanstormend talent uit, met de Music Moves Europe Awards, naast de Popprijs, ESNS Kickstart, Pop Media Prijs, Popstipendium en IJzeren Podiumdieren. De volledige line-up van het ESNS Festival en de ESNS Conferentie is te vinden op esns.nl.

ESNS vindt volledig online plaats van 19 – 22 januari 2022. Registraties voor de digitale conferentie van ESNS 2022 zijn verkrijgbaar voor € 99,- via www.esns.nl/tickets. Het showcasefestival is gratis online te volgen, met sessies opgenomen door de NTR in samenwerking met NPO 3FM, voor uitzending op NPO 3, NPO 3FM en het digitale festivalplatform gehost door VPRO 3VOOR12.

Over ESNS
ESNS is een non-profit showcasefestival voor uitsluitend Europese artiesten met een internationale muziekconferentie met panels, keynotes, interviews en bijeenkomsten over de nieuwste ontwikkelingen in de Europese en internationale muziekindustrie. De missie van ESNS is het stimuleren en bevorderen van de verbinding en circulatie van Europese muziek en Europese artiesten een effectieve springplank te bieden naar internationaal succes. Tijdens het vierdaagse showcasefestival krijgt muziektalent de kans om zich te presenteren aan een internationaal publiek van muziekliefhebbers en professionals. Op de donderdag wordt de muziekprijs voor opkomende Europese artiesten uitgereikt met de Music Moves Europe Awards. Op zaterdag is Noorderslag de graadmeter voor Nederlandse muziek, met de uitreiking van de Popprijs, Pop Media Prijs en de IJzeren Podiumdieren.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Italie focusland ESNS 2025

Dolce Vita in Groningen tijdens ESNS 2025

Willem Wilminkprijs 2024

Inschrijving Willem Wilminkprijs 2024 geopend