Nieuws

Gouden Harp 2024 naar Lex Harding

De Gouden Harp gaat dit jaar naar één van Nederlands bekendste dj’s, Lex Harding. Tijdens de uitzending van Spraakmakers op maandag 3 juni 2024 maakte Frank Helmink (directeur van Buma Cultuur) dit bekend. In de avond van 3 juni vindt de jaarlijkse uitreiking van de Buma Awards plaats in Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Daar zal Lex Harding naast de eer ook het bijbehorende speldje van deze onderscheiding ontvangen.

Lex Harding

Als je Lex Harding zegt, dan zeg je ook Veronica. In de jaren zestig startte hij als dj bij de zeezender Radio Veronica. Toen zond Veronica de uitzendingen nog uit vanaf een schip voor de Nederlandse kust. Vanaf het eerste moment behaalde Lex Harding hier al zijn populariteit als radio-dj. Hij koos er namelijk voor als één van de weinigen om nieuwe muziek te draaien. Daarnaast bood hij Nederlandse artiesten heel bewust hun zendtijd. Ook draaide Harding juist lokale acts, om hen een platform te bieden en zo een steeds groter publiek te bereiken.

Verder dan Veronica

Naast Veronica verbond Lex Harding ook zijn naam aan andere ontelbare legendarische initiatieven. Denk aan Sky Radio, De Top 40 en Radio 538. Met zijn pioniersdrift opende Lex deuren voor artiesten en uiteraard ook componisten. Frank Helmink bevestigt dit.

“Het doet me persoonlijk erg veel plezier om Lex op deze manier in het zonnetje te zetten. In het midden van de jaren negentig was ik programmadirecteur van The Music Factory (TMF), waarvan Lex de oprichter en directeur was. Ik ken weinig mensen die inspirerender waren om mee te werken. Heerlijk bot en direct, maar wel van onmisbare waarde voor iedereen die er de eerste jaren werkte. Ook daar was er volop ruimte voor clips van Nederlandse bodem en niet alleen uit de populaire genres, maar ook muziekstromingen als hiphop, eurodance en gabberhouse. Dat Nederland zich vervolgens positief wist te profileren op die fronten, mag je zeker ook voor een deel aan Lex toeschrijven. Deze Gouden Harp komt hem dan ook zonder meer toe.”

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur

Over Buma Awards

Componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers worden tijdens de Buma Awards geëerd met een Buma Award uit één van de categorieën. Er zijn nationale en internationale awards voor componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles van het voorgaande jaar. Naast populariteitsprijzen zijn er ook juryprijzen. Waaronder de Lennaert Nijgh Prijs voor de beste tekstdichter en Lifetime Achievement Award voor de componist met een uitzonderlijk langdurige prestatie voor muziek. Bekijk voorgaande winnaars op de website van Buma Awards.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

inJazz festival en conferentie programma 2024

Gratis jazzfestival inJazz van 26 t/m 28 juni in Amsterdam en Rotterdam

Ambassadeur van Muziekdocent van het Jaar-verkiezing: zanger Claude