Nieuws

Luisternaarons.nu: Draai zoveel mogelijk muziek van eigen bodem

Nederlandse artiesten, componisten en tekstdichters roepen de zendermanagers van zowel publieke als commerciële radiostations op, vanaf heden zoveel mogelijk muziek van Nederlandse bodem te draaien. Hierdoor komen de Buma en Sena-gelden in ieder geval ten goede aan de Nederlandse musici, die door het wegvallen van alle live-events in Nederland een groot deel van hun inkomsten in rook hebben zien opgaan. De oproep geldt voor in ieder geval voor zolang evenementen van overheidswege in de ban zijn gedaan. In Zwitserland draait SRF Virus sinds vorige week alleen nog maar Zwitserse muziek.

Het coronavirus heeft enorme impact op Nederland. Ook de vaderlandse muzikanten worden hard getroffen, vooral nu alle evenementen uit de agenda zijn geschrapt. Deze optredens vormen voor de meeste muzikanten de grootste inkomstenbron. Buma Cultuur, dat zich inzet voor muziek uit Nederland, pleit er bij monde van directeur Frank Helmink voor dat de zendermanagers direct over gaan op Nederlandse muziek: “Zenders betalen Buma en Sena voor het gebruik van muziek. Daarbij maakt het qua afdracht niet uit of het buitenlands dan wel Nederlands nummer is. Laten we er daarom nu tijdelijk voor zorgen dat dat geld naar onze musici gaat. Zij hebben het door het cancellen van al hun optredens niet makkelijk en zijn nu, qua rechten, veelal aangewezen op inkomsten uit eigen land.”

De campagne start op 6 april. Helmink: “Op deze manier kunnen we de Nederlandse componisten en muzikanten helpen, zonder dat het wie dan ook moeite of extra geld kost. Sterker: we komen er hierdoor ook achter hoeveel moois er in Nederland gemaakt wordt. Als het lukt om in dertig landen op 180 stations gelijktijdig You’ll Never Walk Alone te draaien, dan moeten wij binnen onze landsgrenzen toch ook wel de neuzen van alle zendermanagers dezelfde kant op kunnen krijgen?”


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Italie focusland ESNS 2025

Dolce Vita in Groningen tijdens ESNS 2025

Willem Wilminkprijs 2024

Inschrijving Willem Wilminkprijs 2024 geopend