Nieuws

Lustrumeditie New Music Conference in ‘s-Hertogenbosch legt Nieuwe Muziek onder de loep

De vijfde editie van New Music Conference vindt plaats op donderdag 9 november in cultureel centrum Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Dit initiatief van BumaStemra, georganiseerd door Buma Cultuur komt tot stand in samenwerking met November Music, het 12-daagse festival voor avontuurlijke muziekliefhebbers dat sinds 1993 bestaat.

Van 10 uur ’s ochtends tot 17 uur ’s middags komen professionals werkzaam in hedendaags klassiek, jazz, world en alle mogelijke crossovers bijeen om kennis te nemen van de actuele thema’s in de sector. Een belangrijk moment om samen te komen voor componisten, programmeurs van podia, festivals en ensembles, studenten en vertegenwoordigers van de Nederlandse conservatoria. Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door celliste en vocaliste Maya Fridman samen met LudoWic. Grensvervaging en nieuwe horizonten voor de componist worden in diverse panelgesprekken verkend. Met ook de publicatie van ‘Shifting Boundaries‘, een meerjarig onderzoek naar de snel verschuivende grenzen in de hedendaagse muziek.

Na een eerste verkenning vorig jaar van het uitgestrekte landschap van de nieuwe muziek, die uitmondde in de gelijknamige publicatie Shifting Boundaries (November Music, 2023), maken de deelnemende lectoraten zich nu op voor een diepgaander onderzoek naar belangrijke thema’s als muzikale co-creatie, samenwerkingsprocessen en het proces van repeteren.

Hoe kunnen we een nieuwe muziekcontext creëren die inclusief en representatief is? Hoe voeden we situaties die diversiteit in artistieke participatie stimuleren? Anne La Berge bespreekt het project Tree of Musical Influences van Nieuw Geneco. Alison Isadora zal een aantal onderzoeksresultaten presenteren over diversiteit in de hedendaagse westerse kunstmuziekgemeenschap. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere klasse, ras, geslacht, economie en opleiding.

Uniek aan deze editie is het optreden van Maya Fridman. Ze zal vooraf worden geïnterviewd door  NPO Klassiek-presentator Jet Berkhout en de bezoeker meenemen in haar muzikale reis.

Maya is niet de enige componist die haar verhaal doet, ook Andrea Voets, Kika Sprangers en Simon Steen-Andersen zullen door Co de Kloet en Anne La Berge worden bevraagd over het vak en de verantwoordelijkheden van de componist in deze turbulente tijd.

Naast deze inspirerende talks staan er ook praktische afspraken op het programma. Bezoekers kunnen bij de 1-op-1 gesprekken vragen stellen over auteursrecht of de (crowd)funding van een project.  Met vertegenwoordigers van BumaStemra, Fonds Podiumkunsten, Cultuur+Ondernemen, Voordekunst, KunstLoc Brabant, Powered by TINC en Sonolize.

Ook zal de fairPACCT Ketentafel Jazz/Wereld/Impro plannen presenteren voor fair pay tarieven. Dit is een initiatief van Netwerkorganisatie Platform ACCT.

Tijdens de afsluitende New Composers Pitch presenteren jonge componisten zichzelf en hun werk. Sommigen van hen zijn nog student aan de Nederlandse conservatoria, sommigen net afgestudeerd, allen naar voren geschoven door hun docenten. De Buma New Music Incentive van €250,00 zal aan de winnaar van deze pitch uitgereikt worden. De jury bestaat uit: Martin Fondse (Componist des Vaderlands), Bert Palinckx (artistiek directeur November Music), Franki Dodwell (Componist, winnaar 2022) en Christine Fischer (intendant ECLAT Festival Neue Musik).

New Music Conference is een initiatief van BumaStemra, georganiseerd door Buma Cultuur in samenwerking met November Music.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Annie M.G. Schmidtprijs geschaald - uitreiking toegankelijk

Uitreiking Annie M.G. Schmidtprijs in 2024 toegankelijk

Les Arcs filmfestival BMIM

Les Arcs Film Festival zet spotlight op Nederlandse mediamuziek