Nieuws

Mark Haayema houdt van een liedje met een verhaal

Met Mark Haayema als voorzitter gaat een compleet vernieuwde jury van de Willem Wilminkprijs op zoek naar het beste kinderlied van 2023. De liedjes- en kinderboekenschrijver en jeugdtheatermaker heeft zin in de klus, maar ziet ook zeker één nadeel. “Ik had een liedje gemaakt voor Kinderen voor Kinderen over twee minuten stilte. Toen ze daar hoorden dat ik in de jury zou komen, was de eerste reactie: Oh nee, dan kunnen we dat liedje niet insturen.”

Authenticiteit boven actualiteit

Na een aantal jaar als presentator van de prijsuitreiking, is Haayema nu de voorzitter van een jonge, frisse jury. “Ik heb wel eens eerder in een jury gezeten, van een voorleeswedstrijd of zo, maar dit is echt een vakjury. Dus ik voel me wel vereerd. Ik weet nog dat ik de afgelopen jaren vaak dacht: Wow, die jury heeft het niet makkelijk gehad. Maar die jury, daar hoor ik dus nu bij.”

Tante en oom in Laren

Zijn eigen favoriete kinderlied? Haayema hoeft er niet lang over na te denken. ‘Tante en oom in Laren’, van Annie M.G. Schmidt. “Ik heb een tante en een oom, die zitten in een eikenboom”, citeert hij. “Ik vind het prachtig als er een verhaaltje in een lied zit. Dat een lied, net als een boek, je in een andere wereld brengt. Een wereld in je hoofd. Ik heb die boomhut in mijn fantasie heel wat keren ingericht.”

Thema’s van alle tijden

En de nieuwe juryvoorzitter wordt graag verrast in een liedje. “Dat mag muzikaal, maar ook qua tekst. Actualiteit? Ja, zoals de winnaar van vorig jaar, ‘Give me some skin’. Dat was leuk als tijdsdocument, na twee jaar corona. En actualiteit spreekt kinderen ook wel aan. Maar ik vind zelf authenticiteit belangrijker. Thema’s als liefde, oorlog, vriendschap, die zijn van alle tijden en lenen zich altijd voor een mooi liedje.”

Willem Wilmink als inspiratiebron

De prijs die hij straks als juryvoorzitter mag uitreiken is vernoemd naar Willem Wilmink, de in 2003 overleden dichter en liedjesschrijver. Een inspiratiebron, vertelt Haayema. “Ik heb het nog regelmatig over hem met mijn buurman, Herman van Veen (voor wie Wilmink onder meer ‘Hilversum III’ schreef).”

“Wat ik zo knap aan zijn werk vind, is de eenvoud. Niet om zaken heen draaien, dingen bij de naam noemen. Zoals in ‘Frekie’. Hij heeft me geleerd dat je soms helemaal niet zoveel woorden nodig hebt om iets duidelijk te maken. De humor in zijn poëzie is vaak heel droog. Ik kan om bijna elke regel wel lachen.”

Haayema heeft een paar megadrukke maanden achter de rug, met een sinterklaasvoorstelling, projecten met het Nederlands Philharmonisch Orkest, Phion en Amsterdam Sinfonietta en zijn nieuwe jeugdtheatervoorstelling ‘Johannes de Parkiet’. Maar juist nu, met deze juryklus, breekt een wat rustiger tijd aan. Ook daarom kijkt hij ernaar uit. “Weer tijd hebben om thuis uit het raam te staren, heerlijk. Dat moet ik echt weer vaker doen. Als daar ooit een liedje over komt, over staren, dan wint dat voor mij zeker een prijs.”


Over de Willem Wilminkprijs

De Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor het kwalitatieve Nederlandse kinderlied en met name de plaats die het kinderlied inneemt in het jeugdtheater. Ook is het een eerbetoon aan de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink, die aan de basis heeft gestaan van een groot aantal bekende Nederlandse kinderliedjes. De prijs wordt altijd uitgereikt aan het eind van de jaarlijkse Kindermuziekweek, dit keer op maandag 3 april, in het Muziekcentrum in Enschede.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Muzikantendag 2023 programma

Muzikantendag 2023: programma bijna compleet!

Winnaars Buma Awards 2023

Winnaars Buma Awards 2023 bekend