Nieuws

Pop Stipendium 2020 voor Judy Blank

Judy Blank krijgt het Cultuurfonds Pop Stipendium 2020. Met het stipendium van 10.000 euro wil het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks een veelbelovend popartiest of popband bekronen en stimuleren zich verder te ontwikkelen. Blank kreeg het stipendium uitgereikt op ESNS (Eurosonic Noorderslag) in Groningen, op zaterdag 18 januari, door juryleden Imke Loeffen en Edwin van Andel.

Judy Blank won van de twee andere genomineerden, Altin Gün en Weval, door haar ijzersterke en overtuigende plan voor het stipendium.

“Judy Blank heeft durf getoond om haar piano in te ruilen voor een gitaar, naar Amerika af te reizen en haar hart te volgen. Nu opnieuw toont ze durf door de grenzen op te zoeken van het genre dat haar zo heeft omarmd. De jury gelooft in haar talent en doorzettingsvermogen en hoopt dat het Cultuurfonds het laatste zetje kan geven om haar gedroomde grensverleggende album te realiseren op de manier die zij voor ogen heeft”, aldus de jury.

Wereldsteden
Twee jaar geleden trok Judy Blank (1995) in haar eentje naar Nashville, een voor haar vreemde stad, om een handjevol liedjes op te nemen met haar laatste spaargeld. Dat resulteerde in het album ‘Morning Sun’ waarmee ze binnen korte tijd niet alleen Nederland, maar ook de rest van Europa en Amerika veroverde. Ze speelde op belangrijke festivals als Noorderslag en South by Southwest en ze kreeg als eerste Nederlander een uitnodiging om te spelen op AmericanaFest in Nashville, het grootste festival in het genre.

Toch laat Blank zich niet beperken tot één stijl, ze gooit alle invloeden door elkaar tot ze de essentie van het liedje te pakken heeft. In de toekomstplannen die we hebben ontvangen trekt ze die lijn door. Zo gaat ze de samenwerking aan met indierockproducer Patrick Damphier voor het schrijven en opnemen van een nieuw album, een crossover van indie en americana. Een nieuwe sprong in het diepe, waar de jury met bewondering naar uitkijkt.

Jury
De Pop Stipendium-artiesten zijn genomineerd op voordracht van Edwin van Andel (programmeur pop, jazz en wereldmuziek bij het Concertgebouw, dj), Imke Loeffen (talentmakelaar Poppunt Gelderland, muzikant) en Joey Ruchtie (programmeur De Oosterpoort/boeker ESNS).

Uit het juryrapport van de genomineerden

Weval
Bij elektronische acts is het vaak lastig om te kunnen zien wie nou precies wat doet, maar Harm Coolen (1986) en Merijn Scholten Albers (1989) van Weval leggen zich daar niet zo makkelijk bij neer. Het elektronicaduo lanceerde afgelopen jaar haar album The Weight, dat vijf sterren kreeg in de Volkskrant en ook internationaal hoge ogen gooide. De bijbehorende tour langs festivals en podia in Nederland en Europa heeft het duo geïnspireerd om te zoeken naar experiment en verdieping in hun liveshow. Een mooi plan waarmee ze in ieder geval vast onze volle aandacht hebben getrokken.

Altin Gün
Deze Amsterdamse band van Jasper Verhulst, Ben Rider, Daniel Smienk, Erdinç Ecevit Yildiz, Merve Dasdemir en Gino Groeneveld speelt Turkse psychedelische folkrock. Sinds 2017 maken zij eigen interpretaties van nummers uit het Turkije van met name de jaren 70. Dit resulteert in funky oriëntaalse pop die al op twee volledige albums en vier singles te vinden is. Voor hun laatste album Gece werden ze genomineerd voor een Grammy en als een van de weinige Nederlandse bands ooit spelen ze in 2020 zowel op het prestigieuze Coachella als het Bonnaroo-festival in de Verenigde Staten.

Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren we bijzondere initiatieven en talent. Als inspirator van hedendaags mecenaat geven wij particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

muzikaal erfgoed behouden met o.a. vernon chatlein

Verslag inJazz panel: muzikaal erfgoed behouden

ESNS kondigt eerste 38 namen aan voor 2024