Nieuws

Popprijs 2019 naar Floor Jansen

Floor Jansen heeft de Popprijs 2019 gewonnen. Dat is zaterdag 18 januari 2020 bekendgemaakt tijdens Noorderslag. De Popprijs is de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, bestaande uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. De bekendmaking was live te zien bij de NTR op NPO 3 en te horen op NPO 3FM. Floor Jansen kon zelf niet aanwezig zijn en sprak het publiek via een videoboodschap toe.

Met Floor Jansen bekroont de jury een zangeres die al meer dan twintig jaar actief is binnen de symfonische metal, eerst bij After Forever en sinds 2012 als frontvrouw van het Finse Nightwish, maar pas afgelopen jaar met haar optreden in het tv-programma Beste Zangers landelijke bekendheid kreeg. Daarin, maar ook in haar concerten met Nightwish, heeft Floor Jansen zich bewezen als een van de beste, meest veelzijdige zangeressen in Nederland. De jury waardeert het dat haar muziek ‘een verbindende kracht heeft, voorbij de subcultuur’.

De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrière alle een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury.

De Popprijs is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en de uitreiking is een vast onderdeel van Noorderslag, de graadmeter voor Nederlandse muziek.

Vorig jaar viel de Popprijs ten deel aan hiphopcollectief Ronnie Flex. Andere Popprijswinnaars tot nu toe zijn Mathilde Santing (1986), The Nits (1987), Claw Boys Claw (1988), Herman Brood (1989), Urban Dance Squad (1990), The Ex (1991), The Scene (1992), Bettie Serveert (1993), 2 Unlimited (1994), Osdorp Posse (1995), Eboman (1996), Marco Borsato (1997), Junkie XL (1998), Postmen (1999), Arling & Cameron (2000), Anouk (2001), Tiësto (2002), Bløf (2003), Ali B (2004), Within Temptation (2005), Spinvis (2006), Armin van Buuren (2007), De Dijk (2008), Kyteman’s Hiphop Orkest (2009), Caro Emerald (2010), Jeugd van Tegenwoordig (2011), Racoon (2012), The Opposites (2013), The Common Linnets (2014), New Wave (2015), Martin Garrix (2016) en Kensington (2017).

De Popprijs is een initiatief van BV Pop en de Kunstenbond/Ntb, en wordt uitgereikt door Buma Cultuur. Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek.

De jury bestond dit jaar uit:
Sharid Alles (NPO 3FM), Guus Bleijerveld (BV Pop / Ntb), Lisa de Jongh (Patronaat), Gijsbert Kamer (De Volkskrant), Jan Douwe Kroeske (Double 2), Joey Ruchtie (De Oosterpoort / Eurosonic Noorderslag) en Job de Wit (freelance journalist).

Juryrapport Popprijs 2019

De Popprijs is een juryprijs die jaarlijks door Buma Cultuur wordt toegekend aan die band of artiest die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Lijkt helder, maar hoe bepaal je precies wat die belangrijkste bijdrage is? Wat geeft voor de jury de doorslag? Zijn het de hoogste verkoop en streaming-cijfers of telt de populariteit in het buitenland het zwaarste mee? Hoe doorslaggevend is het welke band of artiest de meeste kaartjes verkoopt of gewoon het mooiste album of het bekendste liedje heeft gemaakt? En is het de briljante toon, vernieuwende sound of ongehoord mooie stem die de doorslag geeft, of juist de inspirerende werking ervan op de luisteraar?

Al die criteria en verschillende inzichten speelden ook dit jaar weer mee tijdens het buitengewoon levendige juryoverleg. 2019 was, zo werd al snel duidelijk, een rijk jaar voor de Nederlandse popmuziek. We wonnen dankzij Duncan Laurence na 44 jaar eindelijk weer eens het Eurovisie Songfestival, rapper Frenna was een jaar lang niet uit de hitlijst weg te krijgen en De Staat imponeerde op Lowlands zoals een Nederlandse rockband dat niet eerder gedaan had.

Maar het meest onder de indruk was de jury van een zangeres die in 2018 nog vond dat Nederland qua muziek een ‘kloteland’ was. De winnares van de Popprijs 2019 vroeg zich een jaar geleden zelfs nog wanhopig af hoe het kwam dat haar muziekgenre symfonische metal dat vanuit Nederland de hele wereld had veroverd in eigen land zo ondergewaardeerd werd?
Kwam het omdat haar band Nightwish uit Finland kwam en ze zelf in Zweden woonde dat niemand hier de enorme successen die ze in het buitenland had signaleerde?

Hoe onzichtbaar de winnaar van de Popprijs 2019 jarenlang leek, het afgelopen jaar kon dankzij een wekelijks meer mensen enthousiasmerend optreden in het AvroTros tv-programma Beste Zangers niemand meer om haar heen. De winnaar van de Popprijs 2019 is Floor Jansen.

Jansen die 38 jaar geleden geboren werd in Goirle is al meer dan twintig jaar actief binnen de symfonische metal. Eerst als zangeres van After Forever en sinds 2012 als frontvrouw van het Finse Nightwish. Met die band speelde ze over de hele wereld al in sportarena’s en –stadions. In november 2018 gaf Nightwish hun tot dan toe grootste Nederlandse zaalconcert in de Amsterdamse Ziggo Dome, het bleek het begin van buitengewoon succesvol Floor Jansen jaar.

De zangeres van de meest succesvolle symfonische metalband ter wereld kreeg in Nederland eindelijk landelijke bekendheid door haar wekelijkse bijdragen aan Beste Zangers. Haar volle, prachtige en krachtige stem wist miljoenen te raken met een ook voor haar nieuw repertoire.

Het hoogtepunt was het met Henk Poort gezongen Phantom Of The Opera dat inmiddels op YouTube zo’n zes miljoen keer bekeken is. De vocale toppen die ze in dat liedje wist te halen waren tot dan toe ongehoord. Ineens had heel Nederland het over Floor Jansen en hield iedereen van haar warme persoonlijkheid en machtige stemgeluid.

Haar populariteit laat zich alleen al aflezen aan de kaartverkoop van haar in allerijl georganiseerde solo-tour. Tien grote zaaloptredens, culminerend in de AFAS Live verkochten in een vloek en een zucht uit.

En eindelijk was daar ook de breed gedragen landelijke erkenning voor de symfonische metal van haar band Nightwish. De concertkaarten voor de Ziggo Dome waar de band eind 2020 geprogrammeerd stond, vlogen zo snel de deur uit dat er een tweede show aan toegevoegd werd.

Twee uitverkochte Ziggo Dome shows: Het heeft even geduurd maar Nederland het voormalige ‘kloteland’ is massaal gevallen voor Nightwish.
En Floor Jansen heeft zich in 2019 bewezen als een van de beste, meest veelzijdige zangeressen van Nederland.

Zoals ze zelf al eens in een interview stelde: haar muziek heeft een verbindende kracht, voorbij de subcultuur.

Ook daarom komt de Popprijs 2019 Floor Jansen toe.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop