Nieuws

‘Songmanager’ Merck Mercuriadis, oprichters Sub Pop, Peter ‘Mr. Vera’ Weening en meer sprekers naar ESNS 2022 conferentie

Merck Mercuriadis – voormalig manager van artiesten als Beyoncé en Guns ‘n Roses – is bevestigd voor een keynote interview op ESNS (Eurosonic Noorderslag). In Groningen gaat de muziekveteraan in gesprek met Helienne Lindvall (Swede as Candy Music) om uit te leggen waarom songwriters meer erkenning verdienen. Het Europese muziekplatform presenteert eveneens een exclusief keynote interview met de oprichters van Sub Pop. Peter Weening vertelt over 41 jaar lang programmeren voor underground club Vera; en uitleg over nieuw fenomeen de Metaverse.

Merck Mercuriadis is een voormalig platenbaas en artiestenmanager van onder andere Beyoncé, Guns ‘n Roses en Elton John. Mercuriadis richt zich tegenwoordig op zijn organisatie Hipgnosis Songs Fund LTD wat hij in 2017 oprichtte. De organisatie bezit op dit moment meer dan 150 catalogi en 65,000 liedjes. De in Canada geboren muziekveteraan gaat in Groningen in gesprek met Helienne Lindvall (Swede as Candy Music). Mercuriadis noemt zichzelf geen publisher maar een songmanager en is erg uitgesproken over de oneerlijke compensatie voor liedjesschrijvers.

Het in 1986 opgerichte platenlabel Sub Pop uit Seattle tekende in de jaren 90 bands als Nirvana, Soundgarden en Mudhoney en wordt vaak gelinkt aan het succes van Grunge. De oprichters Bruce Pavitt en Jonathan Poneman verkochten in 1995 49% van hun aandelen aan Warner Music Group. Het keynote interview met Pavitt & Poneman, door muziekjournalist Everett True, zal een duik nemen in de rijke geschiedenis van het platenlabel.

Peter Weening, intussen voormalig programmeur van underground club Vera te Groningen, zal live een interview geven op ESNS 2022. Na 41 jaar en meer dan 7000 acts – van Dead Moon, Dinosaur Jr. en Bo Diddley tot Pearl Jam, Nirvana en The White Stripes – te hebben geboekt is Weening recentelijk met pensioen gegaan.

De afgelopen tijd wordt er veel gesproken over de Metaverse en dat het de revolutie van de relatie tussen fans en artiesten zal betekenen. Het zou nieuwe lagen van interactie en betrokkenheid kunnen creëren. In dit panel zullen wereldwijd erkende virtual reality experts uitleggen wat de Metaverse is en wat het kan betekenen voor de muziekindustrie. Gary Smith zal dit panel met Heather Shaw (Vita Motus) en Cortney Harding (Friends with Holograms) modereren.

Eerder bevestigd voor de conferentie van ESNS 2022 zijn een keynote van Urgenda directeur en ‘leading global thinker’ Marjan Minnesma, een interview met ’the one billion dollar man’ André de Raaff en een interview met Matt Schwarz (DreamHaus) door Greg Parmley (ILMC/IFF/IQ Magazine). Anne Löhr (Mental Health in Music) runt de Mental Health Help Desk op de conferentie.

Meer informatie over het conferentie programma vindt je op esns.nl/conference

ESNS vindt plaats van 19 t/m 22 januari, te Groningen. Registraties voor de conferentie zijn beschikbaar voor het medium tarief via esns.nl/tickets

Over ESNS
ESNS is met ruim 350 acts, 40.000 bezoekers en 4.200 deelnemende professionals het toonaangevende in¬ternationale platform voor de Europese muzieksector. ESNS heeft als missie meer aandacht te genereren voor Europese popmuziek en Europese artiesten een effectieve springplank te bieden naar internationaal succes. De belangrijkste activiteiten zijn de confer-entie, de festivals Eurosonic en Noorderslag en de twee Europese projecten: de Music Moves Europe Talent Awards en het European Talent Exchange Pro¬gramme (ETEP).


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

inJazz festival en conferentie programma 2024

Gratis jazzfestival inJazz van 26 t/m 28 juni in Amsterdam en Rotterdam

Ambassadeur van Muziekdocent van het Jaar-verkiezing: zanger Claude