Nieuws

Succesvolle 14e inJazz editie – the online edition

Dit jaar presenteerde inJazz een alternatieve, online editie – en met succes! Meer dan 300 internationale delegates bezochten ‘uitverkochte’ panelsessies, de aankondiging van de Buma Boy Edgar Prijs 2020 vond plaats en ontelbaar veel muziekliefhebbers keken naar de festival livestream en pre-recorded shows. Normaal gesproken opent inJazz – een initiatief van Buma – twee weken jazz in Rotterdam, gevolgd door North Sea Round Town en het NN North Sea Jazz Festival. Dit jaar organiseerde het grootste jazz showcase- en netwerkevenement van Nederland de conferentie en het festival online op 25 en 26 juni.

Online conferentie met meer dan 300 delegates
General director Ikaros van Duppen: “Mijn favoriete onderdeel van de conferentie? Dat zijn zonder twijfel de matchmaking sessions. Nieuwe mensen ontmoeten en samen onze passie voor jazz delen. We hebben deze editie 140 online één-op-één sessies gefaciliteerd. Voor velen is dit dé kans om een drukbezette en veelgevraagde professional te spreken.”
Veertien panel talks telde de online conferentie, verdeeld over de donderdag- en vrijdagmiddag. Conferentieprogrammeur Mark van Schaick: “We hebben met inJazz de laatste jaren een mooi internationaal netwerk opgebouwd, maar het heeft ons toch verbaasd hoe goed de online conferentie is opgepikt. De internationale panels over de gevolgen van covid-19 in Europa en hoe clubs en festivals omgaan met publieksverwachting, werden boven verwachting goed bezocht. De panels met praktische uitleg over auteursrechtkwesties bij livestreaming of de subsidieregelingen van Dutch Performing Arts waren net zo goed bomvol. Er is behoefte om samen te komen, anderen te zien, desnoods online. En wie zich registreerde kon gemakkelijk contacten leggen, dat zal ook hebben meegespeeld.”

Ack van Rooyen wint de Buma Boy Edgar Prijs 2020
De Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan bugelspeler en trompettist Ack van Rooyen. Dit werd bekendgemaakt via de livestream op www.injazz.nl aan het einde van de online inJazz conferentie vanuit LantarenVenster in Rotterdam. Ack van Rooyen (Den Haag, 1930) is de belichaming van de kleurrijke Nederlandse jazzgeschiedenis. Onderdeel van de prijs is een door winnaar Ack van Rooyen zelf samen te stellen concertavond in BIMHUIS. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een bronzen sculptuur van Jan Wolkers, worden overhandigd.

Online festival met internationale highlights
InJazz sprong in het diepe en organiseerde ook het festival online. Een livestream met showcases door Nederlandse jazzartiesten werd vanuit jazzpodia LantarenVenster en BIMHUIS op www.injazz.nl getoond. Twee avonden lang genoten ontelbaar veel muziekliefhebbers van livemuziek door de crème de la crème van Nederland. Er waren optredens door Xavi Torres – A Kind of Beethoven, Jan Geijtenbeek Trio ft. Thomas Pol en Niek de Bruijn, Maripepa Contreras Quintet, Mundus Quartet, Canvas, Bonsai Panda en SMANDEM. inJazz streamde ook pre-recorded shows van Franz von Chossy Trio en Canvas. Naast de livestream bood inJazz een keur aan pre-recorded en on demand shows van Europese jazzartiesten. Allemaal aangeraden door andere vooraanstaande en internationale organisaties. Een geweldige line-up!

Kijk ook vanavond naar het online festival!
Terwijl dit persbericht wordt verzonden maakt de line-up van de tweede festivalavond zich klaar op beide locaties. Bekijk de festival livestream vanaf 20.30 uur op www.injazz.nl. Een waanzinnige line-up met livemuziek van Kika Sprangers Quintet, Blue Sands, Marta Arpini – Forest Light, SIMIO, Eran Har Even – World Citizen en Young-Woo Lee Quartet. Ook zendt inJazz pre-recorded shows uit door Fuensanta Méndez (Ensamble Grande), JOHN FROST en Redbourg Group. The Europe inJazz stream bevat pre-recorded and on demand muziek van Tobias Preisig (CH), Nabou (BE), Karen Willems (BE), Commander Spoon (BE), Johanna Summer (DE), Joanna Duda (PL), Susana Santos Silva Impermanence (PT), Coreto (PT) en het project ‘Piece by Piece’ (IE). Meer informatie: www.injazz.nl/festival

inJazz 2021
Het inJazz team kijkt reikhalzend uit naar 2021. General director Ikaros van Duppen: “Al is het in deze onzekere tijden ook lastig om vooruit te kijken naar volgend jaar. Wordt het weer een online editie of toch offline zoals vanouds? Misschien een combinatie van allebei? We hopen in ieder geval dat we iedereen weer live en in Rotterdam kunnen ontmoeten! Stay healthy, stay safe en luister naar jazzmuziek!”

inJazz, een initiatief van Buma Cultuur, wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met Dutch Performing Arts, LantarenVenster, BIMHUIS, North Sea Round Town, NTR, Europe Jazz Network, Jazz Promotion Network en Stichting Boy Edgar Prijs.

Foto Ack van Rooyen door Eric van Nieuwland.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop