Nieuws

The Vices winnaar Pop Stipendium 2022

De Groningse band The Vices is de winnaar van het Cultuurfonds Pop Stipendium 2022 en ontvangt daarmee het prijzengeld van 10.000 euro. Dit werd vandaag bekendgemaakt tijdens de online editie van ESNS (Eurosonic Noorderslag) door presentator Evelien Bosch. Met dit stipendium beloont het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks een veelbelovende artiest of band. Naast The Vices waren GGGOLDDD en Nana Adjoa genomineerd. Zij ontvangen ieder 1.000 euro van het Cultuurfonds.

Juryrapport
De jury over de winnaar: “The Vices zet dromen om in acties. De band is wars van opportunisme en prestatiedruk en toont een enorme drive. Geen singles maar albums worden uitgebracht, bijna als een filosofisch concept. De laatste jaren zijn grote stappen gezet en creatieve vondsten getoond. Zo wist de band ook tijdens corona op inventieve wijze zichtbaar te blijven en inspiratie te bieden aan anderen.”

Concreet plan voor de toekomst
De genomineerden werden uitgenodigd een plan te schrijven voor een volgende stap in hun muzikale carrière. Het winnende voorstel van The Vices was zeer concreet: kracht bijzetten aan de release van het volgende album, naast Nederland in ook Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Dat doen ze met een doordacht en getrapt plan waarin hun eigen festival, het ViceFest, ook plaats gaat vinden in Berlijn, Antwerpen en Londen. Daarbij maakt de band gebruik van bestaande en nieuwe internationale contacten waarin de jury alle vertrouwen heeft.

The Vices
The Vices is een garage-popband uit Groningen, opgericht in 2019. De band bestaat uit Floris van Luijtelaar (zang/gitaar), Jonathan Kruizenga (orgel/gitaar), Simon Bleeker (bas) en Mathijs Louwsma (drums). In 2019 brachten ze hun eerste EP Life Grows uit. In 2020 de tweede EP Good Morning City, Now Let Me Sleep… In 2020 en 2021 traden ze op tijdens Eurosonic Noorderslag en hadden ze hun eerste shows in Berlijn en Parijs. Aan het begin van de Corona lockdown werden ze uitgeroepen tot 3FM Talent met hun track Boy. De band stortte zich tijdens de lockdowns op veel verschillende activiteiten en wist ook tijdens corona, met creatieve vondsten, zichtbaar te blijven. Afgelopen seizoen trad The Vices op als huisband bij het NPO televisieprogramma M.

Jury
De artiesten zijn genomineerd op voordracht van Joey Ruchtie (Oosterpoort en ESNS), Chris Moorman (Popronde), Lisa de Jongh (Patronaat) en Maike Fleuren (Firma Fleuren, commissielid muziek bij het Cultuurfonds).

Pop Stipendium
Met het Pop Stipendium investeert het Cultuurfonds in poptalent. Drie artiesten of bands worden voorgedragen door een jury bestaande uit professionals uit de popsector. Deze prijs stimuleert een veelbelovende popartiest of band zich verder te ontwikkelen en een volgende stap in diens muziekcarrière te zetten. Dat dat snel kan gaan bewijst de winnaar van vorig jaar. S10 (Stien den Hollander) won in 2021 het Cultuurfonds Pop Stipendium en volgend jaar vertegenwoordigt ze Nederland tijdens het Eurovision Songfestival in Turijn. Eerdere winnaars waren Judy Blank (2020), Thomas Azier (2019) en Jacco Gardner (2018).

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL en uitreiking Buma NL Awards op maandag 30 september in Poppodium 013 in Tilburg

inJazz 2024 header

inJazz 2024: Nederlandse kwaliteit en variëteit voorop