muzikaal erfgoed behouden met o.a. vernon chatlein
Nieuws

Verslag inJazz panel: muzikaal erfgoed behouden

Op 21, 22 en 23 juni vond inJazz plaats. Een conferentie en festival om Nederlandse jazz te promoten op zowel nationaal als internationaal niveau. Voor onder andere optredens en panels kwamen professionals uit de jazz-scene in Rotterdam samen. In het panel Going Back To My Roots… But How? bespraken Francesco Martinelli, Jan Brouwer, Vernon Chatlein en Stan Rijven in een Blend Café (georganiseerd door World Music Forum NL) hoe je muzikaal erfgoed kan behouden.

Panel

  • Francesco Martinelli is bekend van zijn baanbrekende publicatie History of European Jazz. Daarnaast is hij aanjager van jazz in Italië, concertpromotor, journalist en uitdagend spreker.
  • Jan Brouwer is bibliothecaris bij het Nederlands Jazz Archief (NJA) en gipsyjazzgitarist.
  • Vernon Chatlein is antropoloog, musicus en theatermaker.
  • Stan Rijven is host van dit panel. Hij werkt als popmuziek-journalist en programma maker.

Back to my roots

Dankzij deze panelleden is het onderwerp vanuit 3 invalshoeken besproken: een historische, muzikaal en een archief-invalshoek. Ze bespraken hun recente werk, ontdekkingen en deelden hun mening. Hoe ga je terug naar je roots? En misschien nog wel belangrijker: hoe behoud je muzikaal erfgoed?

“Het behoud van geluid/muziek is een vorm van protest. Wees altijd kritisch en zoek naar je eigen wortels. Graaf in de geschiedenis en stel jezelf de vragen wie iets heeft geschreven en waarom. Het is een misvatting dat alles met één klik te vinden is. Dingen verdwijnen. Wie het geheugen controleert, controleert de toekomst!”  

Francesco Martinelli

Chatlein vertelt dat hij tijdens een concert oude tapes in een sample gebruikte. Een Nederlandse dame die in Curaçao is opgegroeid, kwam naar hem toe kwam om hem te bedanken voor die geluiden, ze had het nu anders ervaren. Het veranderde haar perceptie als buitenstaander. Charlein raadt aan om je eigen cultuur en erfgoed te gebruiken en verder te brengen. 

Vernon Chatlein

“Muziek maken is door mensen voor de gemeenschap. Het belangrijkste bij archivering is om de gemeenschap in gedachten te houden en hen de waarde ervan te laten kennen, dus gooi geen spullen weg. Behoud je erfgoed”.

Jan Brouwer

Er werd niet alleen over muziek gepraat, er werd ook muziek uitgevoerd. Chatlein geeft een demonstratie van de benta (een mondboog), oorspronkelijk uit Kameroen/Congo. De muziek wordt Muzik di Zumbi genoemd, maar is Conjunto Alegre, oftewel feestmuziek. Een mooie afsluiting van het panel waardoor het publiek werd meegenomen over 400 jaar aan tradities van Afrika en de Caraïben.

Terugluisteren en -lezen

Luister het gesprek tussen de panelleden over teruggaan naar je roots op Soundcloud. Of lees het complete verslag op World Music Forum.

InJazz

InJazz is een jaarlijks terugkerend evenement met een zakelijk onderdeel en een gratis toegankelijk festival. Houd de website van inJazz in de gaten voor updates over de 2024 editie.


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Annie M.G. Schmidtprijs geschaald - uitreiking toegankelijk

Uitreiking Annie M.G. Schmidtprijs in 2024 toegankelijk

Les Arcs filmfestival BMIM

Les Arcs Film Festival zet spotlight op Nederlandse mediamuziek