Nieuws

ESNS 2020 luidt nieuw decennium in met florerende Europese muziekscene

De 34e editie van ESNS (Eurosonic Noorderslag) is zaterdagavond afgesloten in de Groningse Oosterpoort met Noorderslag. ESNS kijkt terug op wederom een succesvol festival en conferentie, met een muzikale line-up van toonaangevende Europese artiesten en een innovatief programma met keynotes en paneldiscussies.

ESNS 2020 werd op dinsdag afgetrapt met het Popgala Noord, de prijsuitreiking voor de muziekindustrie in Noord-Nederland, en eindigde met de onthulling van de Popprijs-winnaar op zaterdag. In totaal woonden meer dan 42.000 mensen deze editie bij, waarbij 347 acts uit 33 landen zich presenteerden aan het publiek. Zwitserland, het focusland van dit jaar, droeg bij aan de line-up met 22 acts, waaronder Black Sea Dahu, Emilie Zoé, Muthoni Drummer Queen en L’Eclair. De conferentie werd bezocht door 4.323 muziekprofessionals uit 52 landen, die de laatste ontwikkelingen in de muziekbusiness bespraken.

Festivals
In 48 zalen door de hele stad presenteerden 347 acts hun muziek aan muziekprofessionals en het publiek. Festivals die meedoen aan het European Talent Exchange Programme (ETEP) onthulden de eerste serie artiesten die je deze zomer in de gaten moet houden, waaronder enkele van de hoogtepunten van deze editie: Squid (gb), Yīn Yīn (nl), Alyona Alyona (ua), Celeste (gb), Altın Gün (nl), Black Country, New Road (gb), Pongo (pt), Inhaler (ie), Meduza (it), Molchat Doma (by), French 79 (fr) en Charlotte Adigéry (be).

Conferentie
De ESNS conferentie bood sprekers als Mark Mulligan (MIDiA Research), Richard Wernicke (Deezer), Barry, Lucy en Jonathan Dickins (ITB, WME en September Management), Anna Sjolund (Lollapalooza Stockholm), John Giddings (Solo Agency) en Beckie Sudgen (XRay Touring) een podium. Daarnaast was er speciale aandacht voor de muziekindustrie buiten Europa: met sprekers als Dan Koplowitz (Friendly Fire Licensing), Kevin Cole (KEXP) en Glenn Peoples (Billboard) was er ruimte voor inzichten van de andere kant van de oceaan. Hiermee had ESNS een gevarieerd programma met een vinger aan de pols van de Europese markt. Dit jaar werd het indrukwekkende Forum Groningen toegevoegd als een inspirerende nieuwe locatie voor de conferentie.

Popprijs
De Popprijs 2019 is in De Oosterpoort tijdens Noorderslag uitgereikt aan Floor Jansen. Jansen is al enkele jaren succesvol als zangeres van Finse symfonische metalband Nightwish, maar werd bekend onder het grote publiek met haar bijdrage aan tv-programma De Beste Zangers. De jury waardeert het dat haar muziek ‘een verbindende kracht heeft, voorbij de subcultuur’. Sinds 1986 wordt de Popprijs uitgereikt aan een Nederlandse artiest of band die een aanzienlijke bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd.

Music Moves Europe Talent Awards
Op vrijdagavond werden de tweede jaarlijkse Music Moves Europe Talent Awards uitgereikt. De winnaars van dit jaar zijn Meduza (it), girl in red (no), NAAZ (nl), Anna Leone (se), PONGO (pt), HARMED (hu), 5K HD (at) en Flohio (gb). Naast haar juryprijs ontving de 21-jarige NAAZ ook de publieksprijs. De avond werd gepresenteerd door de Oostenrijkse zanger Tom Neuwirth (WURST).

European Festival Awards
De beste festivals van Europa ontvingen op woensdag de European Festival Awards. Glastonbury Festival, Open’er, Electric Castle, No Sleep Festival en WME’s Lucy Dickins waren onder de gelukkige prijswinnaars.

Pop Media Prijs, Pop Stipendium en IJzeren Podiumdieren
Naast de Popprijs was Noorderslag de locatie voor nog drie prijsceremonies. Radiomaker Rob Stenders (NPO Radio 2) kreeg de Pop Media Prijs, de prijs voor een beduidende bijdrage aan de popjournalistiek. Het Pop Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds, ter waarde van €10.000, ging naar singer-songwriter Judy Blank. De IJzeren Podiumdieren voor professionals in de live-popsector, gingen naar (onder andere) Rotown en Roadburn.

Nieuwe partners
ESNS is dit jaar verheugd met meerdere nieuwe partnerschappen. Groninger jeneverproducent Hooghoudt is een prominente partner geworden, met een eigen podium en officiële afterparty’s. ESNS werkte samen met Merch.Music aan een nieuwe duurzame en hoogwaardige merchandise-lijn. Dankzij de nieuwe app, mogelijk gemaakt door Appmiral, kon ESNS efficiënt communiceren met het publiek en professionals. Door de partnerschap met Playpass konden de bezoekers betrouwbaar cashloos betalen met polsbandjes en passen.

ESNS 2020 in cijfers
Totaal aantal bezoekers: 42.061
Bezoekers conferentie: 4.323
Nationaliteiten: 52
Acts: 347
Aantal landen acts: 33
Aantal podia Eurosonic: 39
Aantal podia Noorderslag: 9
Aantal aanwezige journalisten: 423
EBU radiostations: 31
Internationale festivals: 390
ETEP-festivals: 130


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Italie focusland ESNS 2025

Dolce Vita in Groningen tijdens ESNS 2025

Willem Wilminkprijs 2024

Inschrijving Willem Wilminkprijs 2024 geopend