Nieuws

Martin Fondse wint de Buma Classical Award

Martin Fondse is de winnaar van de Buma Classical Award 2022. De award werd live uitgereikt op woensdag 7 december door Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, tijdens het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn En Omstreken. Fondse, die gedurende de periode 2022-2023 de rol van Componist des Vaderlands vervult, ontvangt hiermee een kroon op zijn werk als componist, arrangeur en pianist.

Buma Classical Awards

Buma Awards worden uitgereikt door Buma Cultuur om componisten, tekstdichters en muziekuitgevers te eren. De Buma Classical Award is een oeuvreprijs voor een hedendaags klassieke componist die al lang actief is in de Nederlandse muzieksector, die de nieuw gecomponeerde ‘ernstige’ muziek weet te verbinden met moderne stromingen en zijn of haar werk onder de aandacht brengt van een groot publiek.

“Buma Cultuur begon een aantal jaren geleden met het jaarlijks uitreiken van de Buma Classical Award. Een prijs voor een componist van hedendaags klassieke muziek die het jaar ervoor heel succesvol was. Dat kunnen we over de winnaar van dit jaar wel zeggen. Niet alleen als hyperactieve Componist des Vaderlands, maar ook als maker van diverse, mooie, eigenzinnige en sterke werken. Vandaar dat het niemand zal verbazen dat de Buma Classical Award gaat naar de meest veelzijdige componisten die ons land rijk is: Martin Fondse!” – Frank Helmink over Martin Fondse

Martin Fondse

Martin Fondse levert al decennialang zijn kleurrijke bijdrage aan het Nederlandse muzieklandschap. Als pianist leidt hij sinds de jaren negentig zijn eigen ensembles. Als componist en arrangeur werkt hij samen met vele bigbands, orkesten en internationale sterren, waaronder Pat Metheny, George Duke en Cristina Branco. Sinds januari 2022 is Fondse Componist des Vaderlands. Als bevlogen ambassadeur van de nieuwe Nederlandse muziek komt de componist op voor het belang van alle betrokkenen in het muziekleven en gaat hij in gesprek met collega-componisten, musici, theaterdirecteuren, concertbezoekers, platenmaatschappijen, muziekdocenten, politici en programmamakers bij radio en tv.

Stop de Tijd

Martin Fondse is op dit moment op tournee met zijn voorstelling Stop de Tijd. Het is een concertante voorstelling met musici, een dichteres en een toneelbeeld met verrassend licht en projecties. De muziek beweegt zich van klein en intiem naar groots, orkestraal en episch. Een combinatie van het alledaagse met het onwaarschijnlijke en absurde. “In zijn eclectische muziek kiest Fondse voor een mozaïek aan stijlen, en voor melodieën en ritmes die soms tegen de stroom van de tekst opzwemmen, zoals Mozart dat zo goed kon”, aldus Joost Galema in NRC op 5 december jl. over de premièrevoorstelling van Stop de Tijd. Meer informatie over deze voorstelling kun je hier vinden.

Voorgaande winnaars Buma Classical Awards

De Buma Classical Award is een award die jaarlijks wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn:
2021 – Toek Numan
2020 – Aart Strootman
2019 – Vanessa Lann
2018 – Jacob de Haan
2017 – Johan de Meij
2016 – Jacob ter Veldhuis


Terug naar alle nieuwsberichten

Recent nieuws

Buma NL Awards: dit zijn de winnaars van 2023

muzikaal erfgoed behouden met o.a. vernon chatlein

Verslag inJazz panel: muzikaal erfgoed behouden